Enda en sterk vikingroman fra Ekeberg!

Tittel: Den siste vikingkongen. Djevelens rytter
Forfatter: Jan Ove Ekeberg
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS
Sjanger: Roman

Utgivelsesår: 2018
ISBN: 978-82-05-51282-5 

 

«Djevelens rytter» begynner med at Harald, senere kong Harald Hardråde av Norge, står foran et nytt slag.

Tilbake mot stillingene gikk førstehøvding Eiliv Ragnvaldsson foran. Harald var fristet til å gå forbi ham, for han ble alltid utålmodig av å gå bak den kortere våpenbroren. Men han gjorde det ikke. Han visste Eiliv ikke ville like det. Lederen for Jaroslavs landvern mot venderne var nøye på det. Slik må det være, tenkte Harald. Eiliv var den første og han selv den andre.

Eiliv Ragnvaldsson, har på en måte overtatt den rollen Rane Kongsfostre hadde overfor unge Harald i «Krigens læregutt», første bok i denne serien. Vi er nå fem år etter handlingen ved slutten av i forrige bok. Den nå 20 år gamle Harald er i Holmgard, der han har oppholdt seg siden slaget på Stiklestad, og han har altså greid å bli en av fyrst Jaroslavs fremste stridsmenn. Det mangler ikke på spenning, action og kampscener i «Djevelens rytter»heller og Ekeberg skildrer dem like godt og realistisk som i forrige bok. Her er det ingen glorifisering av kampen, men blod, søle og brutal død.

Så kastet mannen på bergknatten seg fram. Pritbor hadde sett vikingøkser før og forsøkte å møte den med sverdet. Men han var ikke rask nok. Kongens hode ble skilt fra kroppen og traff bakken i en hissig, blodrød dødsdans.

I denne boka møter vi også en annen oppdiktet og spennende karakter som har synsvinkelen mye av tida; khazaren og krigerkvinnen Kitai, som er høvdingedatter og en mester både i kamp og på hesteryggen. I løpet av fortellingen møtes hun og Harald og deres liv skal etter hvert knyttes tett sammen.

De seilte videre, og et nytt hav åpnet seg foran dem. På vestsiden av stredet lå keiserbyen, den Johannes kalte Konstantinopel, og som på hans eget språk ble kalt Miklagard og som var den største av alle byer.

Harald ender mot slutten av Konstantinopel og i keiserens tjeneste der. Et spennende utgangspunkt for en fortsettelse på historien. Jeg gleder meg allerede til neste «Den siste vikingkongen»-bok fra Jan Ove Ekebergs hånd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: