A.J. Kazinski Den gjenfødte morderen

Tittel: Den gjenfødte morderen
Forfatter: A.J. Kazinski
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS
Sjanger: Kriminalroman
Utgivelsesår: 2016
ISBN: 978-82-05-48858-8

«Den gjenfødte morderen » er den beste kriminalromanen jeg har lest på lenge. Den er velskrevet, drivende spennende fortalt og handler om reinkarnasjon. Er man bastant ikke-troende i forhold til dette, blir denne romanen kanskje ikke påskekrims-førstevalget i år. Men er du villig til å leke deg litt med tanken, som jeg er, er denne boka en litterær inner-tier. Det er de to danske forfatterne Jacob Weinreich og Anders Rønnow Klarlund som skjuler seg bak pseudonymet A.J. Kazinski. Dette er deres tredje roman om politimannen Niels Bentzon.

Smerter, det dunket i hendene, blodet som banket. Endelig ble håndjernene låst opp. Niels ristet fingrene og hendene. En plutselig tanke meldte seg. Ville han noensinne komme ut igjen? I nyere tid var det ingen som hadde klart å flykte fra stedet. Sikringen var landets mest fluktsikre anstalt. Eller fengsel. Kun tredve personer satt innesperret her – de farligste fangene i kongeriket.

Nils blir plassert som pasient på innsiden av institusjonen der en psykiater her blitt giftmyrdet for å prøve å finne morderen. Ingen der inne vet hvem han egentlig er. Han spiller tunghørt, og høreapparatet, egentlig en radiosender, er hans eneste kontakt med utenverdenen og etterforskningsleder Leo. Samtidig har Niels en ekteskapelig krise med kona Hannah, som gjennom nysgjerrighet også kommer inn i saken. Under det som for henne egentlig skulle være en jobbreise til Chile begynner hun å forfølge et spor hun husker fra saksmappen som Niels hadde glemt igjen i bilen hennes, og gjennom radiosenderen hans settes hun i telefonkontakt med ektemannen inne på sikringsanstalten i Nykøbing på Sjælland.

IFOUNDHER, sto det nå på speilet, blokkbokstaver, like stor avstand mellom dem. Hun tok et papirlommetørkle fra holderen ved siden av vasken, fuktet det med litt vann og forsøkte å viske ut bokstavene. Hun måtte bruke krefter. Så skrev hun dem igjen, denne gangen med riktig avstand og lyden av Niels’ stemme i øret. I FOUND HER. Hun tok et skritt tilbake, så på speilet. Jeg fant henne, stod det. Det var slik det hemmelige budskapet lød. Budskapet bak budskapet.

Etter hvert som trådene nøstes opp, forstår du at det her blant karakterene er folk som har levd før og som i dette livet har funnet og oppsøkt andre som de har kjent før, i tidligere inkarnasjoner for begge parter – et, i alle fall for denne leseren, uhyre spennende grep.

«Den gjenfødte morderen » kan trygt anbefales som påskelektyre.

images

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: