Banesår

Banesår

Tittel: Banesår
Forfatter: Erik Grønner
Forlag: Fønix
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2019
ISBN: 978-82-8387-021-3

 

Larkollingen Erik Grønner har skrevet en rekke romaner. «Banesår» er fortsettelsen på «En mann, en bro og Felicia Wang» fra 2014. Hovedpersonen Urban og bipersonene og vennene Margot og Werner er fortsatt med. Og selvsagt Von Fyhren – Urbans aggressive hyttenabo som hater allemannsretten og beskytter fritidseiendommen sin, som han har kameraovervåket fra hjemme i Asker, med nebb og klør.

I Moss skal det anlegges ny jernbane langs sjøen. Og selv om det er motstand blant befolkningen ønsker lokalpolitikerne nå også å bygge nytt i høyden, der mange hus må ofres for toget, for å skape en attraktiv fjordby og redde kommuneøkonomien.

Da en bombe eksploderer i den omstridte containerhavna begynner kampen mellom de som sitter med makta og motstandsgruppa fra «En mann, en bro og Felicia Wang».

– Werner Søvik?

– Det er meg.

– Du er arrestert for terrorhandling.

Forfatteren så nesten ut som han hadde forventet hva som skulle komme. I stedet for å protestere strakk han fram armene, til tross for at politimennene ikke hadde tatt fram håndjern. Urban skulle til å tale vennens sak, i det minste for å få vite hva de begrunnet mistanken med, selv om de helt sikkert ville svare med en innøvd standardfrase. Men det ble aldri tid til det.

– Urban Nilsen?

– Ja?

– Du er også arrestert, som mistenkt i denne saken.

Nå med Werner og Urban arrestert som terrorister hardner det til, og motstandskampen fortsetter selvsagt, uten at jeg skal røpe for mye – les selv! Samtidig foregår det i romanen en parallellhistorie om da om da Moss ble seriemester i fotball i 1987 og slo Molde.

Og fantes det noe vakre øyeblikk enn da kaptein Einar Aas og de andre løftet pokalen foran alle de langveisfarende Mossingene, som jublet og gråt om hverandre.

«En mann, en bro og Felicia Wang» kalte jeg latterkule da jeg omtalte den, og «Banesår» er ikke mindre morsom den. Ikke bare skriver Grønner morsomt, men han forteller suverent i et godt litterært språk.

Putt «Banesår» under juletreet til noen i år!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: