Bokaktuelle Sonja Holterman

Kriminalforfatteren Sonja Holterman ble født i Harstad, men vokste opp i Sandnes. Hun er utdannet radiojournalist fra Høyskolen i Volda og har også studert kriminologi, sosiologi og statsvitenskap. Senere har Sonja jobbet som reporter i Dagsrevyen og Redaksjon 21 og vært nyhetsoppleser i NRK Dagsnytt. Hun har også vært kriminaljournalist i Dagbladet. Hun er gift og har barn.

I 2012 debuterte hun litterært med kriminalromanen ”Presteskapet”, og nå er hun snart ute med sin nye bok ”Frostgraven”.

 

Hvorfor begynte du å skrive litterært, tror du?

Jeg har visst hatt lyst til å skrive bok ganske lenge, i alle fall om jeg skal tro en barndomsvenninne som nettopp fortalte at jeg hadde sagt det allerede da jeg var sju år. Sånn som jeg selv husker det er at trangen til å fortelle en historie kom først, også lysten til å skrive den i litterær form. Jeg er journalist og føler ofte at jeg ikke får følge sakene helt ut, at jeg ikke får fortalt alt. Når jeg skriver bok har jeg litt mer enn førti linjer å uttrykke meg på, og det kjennes bra.

 

Som tidligere kriminaljournalist falt det deg sikkert naturlig å skrive krim. Men hadde du skrevet også annet før ”Presteskapet”, innenfor andre genre? Mange begynner jo gjerne sin skriving litt mer i det små med dikt og kortprosa for eksempel. Finnes det noe sånt på lur i den Holtermanske skrivebordsskuff?

Jeg må vel innrømme at det gjør det ja. Har skrevet dikt i mange år. Noen av dem syntes jeg selv var så gode at jeg sendte dem til et forlag. Forlaget var ikke like imponert som jeg selv var!

 

Norsk- og skandinavisk krim- og spenningslitteratur står høyt i kurs i utlandet, ”look to Scandinavia” heter det om dette. Hva kommer denne populariteten av, tror du? Skandinavisk miljø i beretningene? Noe i måten det skrives på i Norden? Andre ting?

På en måte synes jeg det er overraskende. Ikke fordi at skandinavisk krim ikke er bra, men det skrives jo fantastisk mye bra i andre deler av verden også. Men kanskje beskrivelsene av ondskap i den rikeste og mest velfungerende delen av verden gjør det litt eksotisk?

 

Du er i godt selskap som kvinnelig kriminalforfatter. Er det noe som skiller kvinners måte å skrive krim på fra deres mannlige kollegaers, tror du?

Jeg synes jeg får innblikk i litt flere hverdagsmiddager i bøker av kvinnelige krimforfattere, i forhold til de mannlige. Og det liker jeg. Jeg er en typisk ”kvinnekrimleser”, og synes ikke det gjør noe at man kaller bøker for kvinne- eller mannekrim. Det betyr jo ikke at lesere av begge kjønn kan like en bok. De fleste kvinnelige lesere leser jo bøker skrevet av menn.

 

Hva leser du helst selv? Hva var siste bok du leste?

De siste årene har jeg lest mye krim, og jeg liker spesielt godt kvinnelige forfattere, både norske og svenske. Nå har jeg en liten krimpause, og leser boka til Gunn Marit Nisja ”Porselenspiken”. Hun har skrevet en rørende og nydelig historie.

 

Du står akkurat i ferd med å slippe din nye kriminalromanen ”Frostgraven”. Er dette en oppfølger til ”Presteskapet” eller en frittstående fortelling?

Det er en frittstående fortelling, og kan leses alene, før eller etter Presteskapet. Personene er de samme, krimgåten ny.

 

Noen forfattere er avhengige av fullstendig isolasjon og fred for å få skrevet. Etter ”Presteskapet” uttalte du til Akers Avis Groruddalen at omtrent halve boka var  skrevet inne på bakeriet på Hasle Torg. Er ”Frostgraven” også det? Skriver du fortsatt gjerne ute blant folk?

Ja. Det er stort sett roligere på en kafè enn hjemme på kjøkkenet, og der er det jo ingen som snakker til meg. Nå kommer jeg akkurat fra kafeen på Løren. Der har jeg skrevet de første sidene i en barne/ungdomsbok.

 

Hva har du evt. på gang av nye skriveplaner nå fremover? Vil du røpe noe?

Jeg er dårlig på hemmeligheter, så ja, vil gjerne røpe. Manuset jeg skriver har foreløpig fått tittelen: ”Kråka på taket”, og er en bestilling fra sønnen min. Han vil ha en spennende og morsom bok om en gutt som ikke er så grei. Det skal han få.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: