Dan Browns Opprinnelse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tittel: Opprinnelse        
Forfatter: Dan Brown
Forlag: Bazar
Sjanger: Spenningsroman 
Utgivelsesår: 2017
ISBN: 978-82-02-56249-6

 

Edmond Kirsch, tidligere student og god venn av Robert Langdon, er en fremtidsforsker og riking i databransjen som mener å ha avslørt selve hemmeligheten om skapelsen og menneskets opphav. Avsløringen er annonsert med en høyprofilert presentasjon i Bilbaos Guggenheim-museum, som samtidig skal strømmes verden over. Leder for de store religionene opplever dette som truende, redde for  at troen kan miste sin berettigelse på grunn av avsløringen til Kirsch.

 

Nå,  mens han gikk fort gjennom disen, nærmet Langdon seg museets inngangsparti – en uhellsvanger, mørk åpning i den reptillignende strukturen. Idet han nærmet seg terskelen , hadde Langdon en urolig følelse av å entre dragens gap.

 

Vår helt Robert Langdon er selvsagt på gjestelisten i Guggenheim-muséet, der også en admiral i den spanske marinen er påført helt i siste liten, og så starter dramatikken, som også blant annet involverer den katolske kirke, en haug konspirasjonsteoretikere på nettet og til og med det spanske kongehuset, siden bokens kvinnelige helt både er direktør for Guggenheim-museet og den spanske kronprinsens forlovede. Som vanlig kastes Langdon ut i en symbol-jakt for å finne koden som skal til for å få sendt Edmonds presentasjon da den står i fare for ikke å bli vist og som vanlig med en vakker kvinne ved sin side i kappløpet med tiden. Denne gangen har han også hjelperen Winston, en kunstig intelligens utviklet av Kirsch som god hjelper underveis.

 

De siste titalls centimeterne av den siste hyllen ble dominert av et stort glasskap, låst med en stor lås. Langdon kikket gjennom glasset og så en eldgammelt utseende eske trukket i skinn, som åpenbart beskyttet en enorm, antikk bok. Teksten på utsiden var knapt leselig, men Langdon kunne så vidt tyde tittelen på boken inni.

 

Jeg vet at «Opprinnelse» har fått vekslende omtale, men for denne leseren funker Browns gode gamle kodekrim-oppskrift minst like bra nå som i de tidligere Robert Langdon-romanene.

 

Langdon falt hardt på siden og kjente smerter ekplodere i hoften idet angriperen ramlet bakover, tumlet ned trappen og landet med et stønn. Lommelykten spratt nedover trappen og ble liggende. Et skrått lys falt oppover veggen og lyste opp en metallgjenstand som lå i trappen midt mellom Langdon og angriperen. Pistolen.

 

Actionscenene er som vanlig mange og spennende, og Brown skriver godt som alltid. I «Opprinnelse» har han igjen prestert en ekte pageturner.

Anbefales!

 

 

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: