Den 13. disippel av Tom Egeland

Tittel: Den 13. disippel

Forfatter: Tom Egeland

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Spenningsroman

Utgivelsesår: 2014

ISBN: 978-82-03-35622-3

Endelig en ny Bjørn Beltø-fortelling! tenkte jeg da jeg fikk boka i hende. Og det rett før ei helg da jeg egentlig skulle rekke å få gjort både dette og hint. Disse planene måtte radikalt endres, for denne boka var altfor vanskelig å legge fra seg. Tom Egeland skuffer som vanlig ikke, han har definitivt gjort det igjen også med «Den 13. disippel». Altså fenget og fengslet denne leseren som han utvilsomt også vil gjøre det med mange andre lesere.

Bjørn Beltø får denne gangen en første liten trevl bare av trådene han skal samle og nøste opp gjennom romanen av Victoria, venn og arkeologkollega, på dødsleiet hennes.

Hun rykker til, øyelokkene dirrer, langsomt gløtter hun opp. «…oshe…» mumler hun. Jeg oppfatter ikke hva hun sier. Oshe? Jeg lener meg nærmere, «hva sa du?», hun prøver å uttale noe, men det kommer ut som et stønn, hun trekker pusten: «…osje!»

Victoria har tilbake i 1978 deltatt i en utgraving i Kapernaum i Israel som avdekket en oldtidsgrav. Samme dag forsvant den israelske sjefsarkeologen, og det militære overtok hele utgravingen og forseglet gravkammeret. Victoria fikk med seg noe fra graven hjem til Norge. Hva da? Hva hadde graven egentlig inneholdt? Dette er spørsmålene Bjørn må prøve å finne svar på og som på ny bringer ham ut i verden til Jerusalem, Firenze og London. Med seg i jakten på svar får han Rebecca, datteren til den israelske arkeologen som forsvant på mystisk vis den gangen for trettifem år siden. Og svarene de til sist avdekker skal vise seg å være sensajonelle og sjokkerende langt inn i selve hjertet av hele kristenheten.

Talen blir direktesendt på fjernsyn og radio. I bullen erklærer paven at Kristi hellige kirke aldri før er blitt utsatt for et så nedrig angrep av villfarne kjettere. De løgnaktige påstandene til denne såkalte forskergruppen, sier paven, er et tarvelig angrep på Gud og hele Herrens vesen. Intet mindre.

 

I språk og stil er Egeland like stødig som alltid, og tematikk og handling er så medrivende at «Den 13. disippel» altså var nesten umulig å klare å legge fra seg. Som vanlig er det en dose kjærlighet også med, samt hytteturer til Juvdal, det oppdiktede stedet som Egeland skapte i debutromanen sin «Stien mot fortiden/Ragnarok». Og det skjer også Bjørn noe spesielt karriæremessig denne gangen.

 

«Den trettende disippel» kommer i handelen 6. Mai, og dermed er sommerlektyren i hengekøya klar for alle spenningselskere!

images (1)

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: