Egeland for ungdom

Tittel: Katakombens hemmelighet

Forfatter: Tom Egeland

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Spenningsroman for ungdom

Utgivelsesår: 2013

ISBN: 978-82-03-25583-0

 

TE1

Er du ungdom og glad i bøker? Ønsker du å lese noe skikkelig spennende? Da er kanskje Tom Egelands Katakombens hemmelighet boka for deg!

Den handler om 14 år gamle Robert fra Oslo. En helt vanlig gutt som er kaptein på fotball-laget og glad i musikk, filmer og dataspill. Som har en hamster som heter Burre og en bestekamerat som heter Svein. Men Robert er litt utenom det vanlige også. Med ei mor som er arkeolog og tar ham med på jobb av og til, ut på spennende utgravinger for eksempel. Dessuten er han kanskje nevnt i profetien i en gammel legende!

Det begynner med at de er på utgraving i Norge, ved Borgund stavkirke. Der finner de et kobberskrin i bakken som inneholder noen romerske mynter fra 200-tallet, et gammelt kart og et triangelformet smykke. Kartet viser vei til en gammel katakombe under Roma. Robert får fri fra skolen for å bli mora til Roma, hun har lovet at han skal få være med på arbeidet, og Robert har fått skolefri på betingelse av at han skal presentere noe fra turen på skolen senere. Derfor er det i boka stadig med Roberts egne opptegnelser av fakta om forskjellige ting, så dette er ikke bare spennende, du kan du lære noe av det også:

ROBERTS FAKTA OM KATAKOMBER
En katakombe er en underjordisk gang som ble brukt som gravsted. Tradisjonen med å begrave de
døde i huler kan spores helt tilbake til urtiden, men i Roma begynte det for rundt 1900 år siden. Kristne og jøder fikk lov av romerske myndigheter å anlegge underjordiske gravplasser. De fleste katakombene i Roma ble bygd av kristne.

Robert er råspent på å få være med på arbeidet til mora,  og da de kommer til Roma gir den italienske arkeologen Umberto dem en omvisning i katakomben, hvor det er fullt av skjeletter overalt, og hvor Robert finner et mystisk gammelt symbol risset inn i veggen! Mora til Robert har jo sagt at han skal få være med på arbeidet, være assistenten hennes. Men nå gir Umberto ham forbud mot det, fordi han er for ung, og Robert er dritskuffa:


«Uff, dette var dumt, Robert,» sa moren.
«Greit,» presset han frem.

Greit? Nei, det var overhodet ikke greit. Moren hadde brutt et løfte. Første gang spørsmålet om å
reise til Roma dukket opp, hadde ikke Robert vært særlig begeistret. Han hadde akkurat blitt kaptein
på fotballaget, han, og ikke Patrick. Og så – flytte til Roma? Han husket hvert ord av diskusjonen. Robert,da, hadde moren sagt. Vi skal jo ikke flytte dit. Det er snakk om én måned. Fire uker! Og treneren har lovetat du skal få fortsette som kaptein når du kommer tilbake. Hun hadde snakket med rektor og klasseforstanderen også. Bak hans rygg. Alle visste om Roma. Unntatt Robert. Og så kan du være assistenten min! hadde moren sagt. Du kan få være med meg ned i katakomben og hjelpe til. Du kan lære masse. Hjertet til Robert hadde gjort et hopp. Jobbe som arkeolog!
I Roma! På ordentlig!

Trodde han. Frem til nå. Men nei da. Morens løfte var verdt absolutt null og niks.
Svaret er nei.

Men Robert er ikke den som gir seg så lett. Han begynner å gjøre undersøkelser på egen hånd, og får greie på at symbolet han har sett i katakomben er et koptisk kors, et symbol som ble brukt av noen av de tidligste kristne. Så en kveld da mora skal ut på middag med Umberto og andre arkeologer, tyvlåner han hennes nøkkel til nedgangen til katakomben, og går ned der igjen alene. Han finner igjen det symbolet han hadde sett og flere andre også, og han tar bilde av dem med mobilkameraet sitt. Så begynner det å skje skumle ting i katakomben. Med ett er det en munk der som prøver å få tak i Robert!

 

Så kjente han den. En sterk hånd. Den grep rundt den høyre ankelen hans. Med voldsom kraft trakk munken Robert tilbake.

 Klærne hans hektet seg fast i veggen. Som ikke var særlig solid. Han kjente at den ga etter. Veltet mot munken, som måtte slippe taket i Robert for å beskytte seg mot den fallende plankeveggen. Robert karet seg på beina. Uten å se seg tilbake løp han innover i mørket. Inn i den avsperrede delen av katakomben.  

Der inne dukker det opp ei jente, Angelina, som snakker norsk med Robert med en stemme som det er noe merkelig med, den er ikke som en vanlig stemme, den er liksom inne i hodet hans. Angelina hjelper ham ut av katakomben da den plutselig begynner å rase sammen. Da han kommer seg opp gjennom en bygning og ut i gatene igjen, full av støv og sand etter raset, så henger det et smykke rundt halsen hans, som er helt maken til det de fant i det skrinet ved stavkirka hjemme i Norge!

Munken fra katakomben tilhører en hemmelig munkeorden – Domini Canes som betyr Herrens hunder:

«Når smykket blir båret av en yngling fra Ultima Thule, skal Den hellige stjerne igjen bli én og redde verden fra fortapelse.»

 «Hvilket betyr?»

 «Jesu tilbakekomst! Dommedag! Armageddon! Jordens undergang! Guds rike på jord! Alle de døde skal gjenoppstå, og Gud skal hente sine frelste til seg!»

 «Halleluja!» utbrøt flere.

 Kardinalen hysjet på dem. «En yngling fra Ultima Thule – det fjerne, kalde, ugjestmilde nord. Og hvor er denne guttungen fra?»

Han rakte avisen til abbeden, som satte brillene på nesen og leste artikkelen.

 «Fra Norge!» utbrøt abbeden forbløffet.

 «Nettopp. Ynglingen er fra Ultima Thule.»

«Men – den gutten må ikke under noen omstendighet få beholde amuletten! Den er vår!» ropte abbeden.Kardinalen nikket mens han lot blikket gli fra mann til mann.

«Den gutten,» sa han langsomt, «står mellom oss og undergangen.

 

Robert og mora reiser tilbake til Norge, og det vanlige livet begynner igjen for Robert med skole, fotball og å henge med kameraten Svein. Men han har med seg amuletten fra Roma. Og det er en masse han fortsatt lurer på etter turen som han nå prøver å finne ut av. Men nå har også flere av munkene, som vil ha tak i begge smykkene for å skape verdens undergang og gjenskape Guds rike på jorda, fulgt etter dem til Norge! Og samtidig sitter en astronom på Hawaii og følger med på en komet på vei gjennom verdensrommet:

 

«Suzy?» utbrøt en av kollegene. «Er noe i veien?»

Suzy sa ikke et ord.

 «Du er så blek. Er du ikke i form?»

 «Kometen …»

 «Hva med den?»

Med skjelvende finger pekte Suzy på notatblokken med beregningene. Kaffen fikk tallene til å flyte utover. Hun kremtet flere ganger før hun svarte:

«Kometen er på full fart rett mot jordkloden!»

Nå begynner det å bli skikkelig skummelt! Det ser ut som at det kanskje er opp til Robert å redde hele jorda hvis han bare greier å hindre munkene i å få tak i de to smykkene! Vil du vite hvordan det går til slutt, så må du lese
boka selv, for nå kan jeg ikke røpe mer. Men hvis du skal ta deg tid til å lese bare ei bok i år, inn i mellom alt det andre ungdommer er opptatt med, så er Katakombens hemmelighet et hett tips!

 

TE2

 

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: