Egelands Robert er kommet for å bli

 

Tittel: Mumiens mysterium

Forfatter: Tom Egeland

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Spenningsroman for ungdom

Utgivelsesår: 2015

ISBN: 978-82-03-25919-7

 

 

Dette er Tom Egelands tredje ungdomsbok om tenåringen Robert på nye eventyr. Også denne gang er han med arkeologmoren sin på jobbreise, nå i Egypt . Også denne har han fått som skolearbeid å skrive om det han opplever og lærer, og Roberts lærerike faktabokser dukker jevnlig opp i teksten. Også denne gangen får Robert kontakt med en sjel fra det hinsidige, og også denne gangen er det en kommende katastrofe som må avverges. Ja, Egeland gjør det samme som i de to første bøkene. Hvorfor skulle han ikke det, når det fungerer så godt som det gjør? Denne gangen har han skrevet ei om lag 150 sider lengre bok enn de to første, men det tåler den svært så godt, ikke mange dødpunktene her! Samtidig som Robert befinner seg i Egypt sitter sjefgeolog Jenny Long ved Det internasjonale vulkan- og jordskjelvinstituttet bekymret og følger vulkanutvikling på den greske øya Santorini som kan utvikle seg til å bli farlig.

Robert leste nyhetsmeldingen flere ganger. Hvis Professor Dan White hadde rett, var De ti landeplagene i Bibelen egentlig utløst av et vulkanutbrudd på Santorini for 3600 år siden. Og nå begynte vulkanen å røre på seg igjen? Tilfeldig? Forbannelsene skrevet i hieroglyfer truet med nye landeplager hvis graven ble åpnet. Det kunne da virkelig ikke være noen sammenheng? Kunne det? 

 

Roberts mor og arkeologteamet hun leder har funnet og åpnet en grav med to mumier i. Både utenfor og på kistelokket står det i hieroglyfer skrevet advarende om en forbannelse som skal ramme dem som skulle våge å trenge seg inn i graven. Moren og de andre arkeologene sier at slike advarsler var vanlige for å skremme bort gravrøvere og ikke noe å ta alvorlig. Men Robert skremmes av dette, og når han så blir kjent med den pene jenta Yasmin som sier han bør ta forbannelsen på alvor, blir han virkelig redd, noe han har all grunn til. For her er det også moderne gravrøvere på ferde som lurer på ham og forfølger ham.

Zizo sto skjult bak en steinblokk i Kongenes dal og betraktet den norske guttungen. Moren hans stod sammen med de andre arkeologene. Han håpet gravkammeret bugnet av skatter. Gull. Edelstener. Kongelige regalier av gull. Snart skulle disse skattene bli hans. Ja, selv om det betydde at noen måtte dø.

 

I «Mumiens mysterium» skriver og forteller Tom Egeland like godt som han alltid bruker, og den vil garantert fenge ungdom. Denne serien er nok ikke ferdig med denne boka, men kommet for å bli, tror jeg. Dessuten tror jeg at han med disse ungdomsbøkene også rekrutterer seg fremtidige voksenlesere, nye Bjørn Beltø-fans for eksempel.

God spenningsbok for ungdommen i huset!

 

 

 

imagesVCBIUJ6T

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: