En hest kommer inn på en bar av David Grossman

Tittel: En hest kommer inn på en bar
Forfatter: David Grossman
Forlag: Aschehoug
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2018
ISBN: 978-82-93139-48-5

 

Denne romanen begynner med at standup-komiker Doveleh G entrer scenen med rumpa i været et sted i Israel. Han er morsom, frekk og provoserende.

«Si meg en ting, fru Yorai» – han senker stemmen til en hvisken – «sånn deg og meg imellom, tror du virkelig at alle perlekjedene og halsbåndene dine kan skjule de hakene dine? Nei, ærlig talt, synes du det er rimelig, i disse nasjonale nedgangstider, da mange unge par i Israel må klare seg med én hake» – han stryker seg over sin egen vikende hake, som iblant får ham til å ligne en skremt gnager – «mens du ufortrødent breier deg med to – nei, vent: tre! Frue, du har nok hud på halsen til en hel rad med nye telt nede på Okkuper Tel Aviv!» Spredt latter i rommet. Fruens smil spenner stramt over tennene.

Så gradvis dreier forestillingen mer og mer inn på komikerens eget liv og hvorfor han har blitt som han er, den han er. Om en far som slo, en holocaust-traumatisert mor og en egen traumatisk barndomsopplevelse. Et forvirret publikum som er der for å underholdes og le, rives etter hvert med av dramatikken i det Doveleh snakker om, også en spesielt invitert barndomsvenn som har synsvinkelen mye av tida.

«En hest kommer inn på en bar» er uhyre velskrevet og medrivende. Å lese den føles som selv å sitte der som en av publikum.

Anbefales!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: