Feel good-roman fra Nisja

Tittel: Porselenspiken
Forfatter: Gunn Marit Nisja
Forlag: Juritzen forlag
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2013
ISBN: 978-82–8205-296-2

 

Gunn Marit Nisja debuterte for to år siden med romanen «Naken i hijab» som ble en suksess og som hun ble nominert til Bokhandlerprisen for. Dette var så langt fra bare et lykketreff. Med sin nye roman av året, «Porselenspiken», slår Nisja kontant fast at hun definitivt er kommet for å bli som romanforfatter.

Dette er fortellingen om Kristin, odelsjenta som ikke overtar hjemgården, men velger å bli kokk og åpne egen restaurant i stedet. Og om Marta, ungjenta som har vokst opp med omsorgssvikt, overgrep og barnevernet. På Kristins restaurant Små Gryter, omgitt av andre godt skildrede bi-personer, kommer disse to hovedpersonene hverandre nærmere enn noen av dem hadde kunnet drømme om etter at Kristin gir Marta jobb der. Dette er en feel good-roman med en trist slutt, litt frustrerende for akkurat meg som leser – en sucker for happy endings som jeg er. Men samtidig som jeg ønsker at den skulle ha endt annerledes, ser jeg at det er troverdig og riktig at den ender som den gjør.

Dette er en sterk skildring av disse to kvinnenes liv, fortalt på en måte som føles ekte og sann for meg som leser. Og fortalt i et solid og godt litterært språk. Teksten er helt fri for klisjéer, tvert imot fornyer Nisja gamle utrykk på en måte som jeg finner spenstig forfriskende.

«Det var på tide med et besøk på grava til pappa, og til farmor. Et godt påskudd for å være alene, og for å finnes mellom himmel og fjord hjemme i bygda mi, hvor det var lite av trafikk og gatelys som forstyrret.»

Det er lett å bli glad i både Kristin og Marta som Nisja gjør oss gradvis kjent med gjennom gode tilbakeblikk-skildringer av begges liv. Marta har hatt det tøffeste livet av dem med omsorgssvikt og rusmisbruk, men Kristin har også sitt i bagasjen. Hun har en abort bak seg etter en tilfeldig natt med en mann hun verken hadde følelser for eller ønsket som barnefar. Denne aborten er noe hun ikke blir ferdig med, et verkende sår i sjelen for henne. Hun forestiller seg barnet hun tok bort som en sønn, og hun ser ham jevnlig for seg som «spøkelset». Som gutt og etter hvert som voksen, ligner han hele veien faren. Han dukker opp jevnlig i synene hennes og snakker til henne, dette barnet hun aldri fikk, dette barnet hun valgte bort. Kristin har langt på vei forsonet seg med et liv uten mann og familie, hovedsakelig bestående av arbeidet hun brenner sånn for, ja, elsker. Så kommer Marta inn i livet hennes, og etter hvert utvikler det seg et slags mor/datter-forhold mellom dem, i alle fall for Kristins del.

«Hun stoppet og så vekk. Jeg ønsket at hun heller hadde grått eller jublet. Slik hun satt nå, var ikke nærhet aktuelt, og jeg ønsket å trøste henne, klemme henne inntil meg, vugge henne som den ungen hun aldri hadde fått være.»

Men «Porselenspiken» er ikke bare trist, den er også morsom som for eksempel da Kristin og kokkekollega Bengt har besøkt Merete, Kristins tidligere arbeidsgiver, som har vært innom Små Gryter som gjest og laget kvalm for dem.

«- Kjære deg. Når de blir syke nå, vil de ikke tenke at det var noe galt med kaka. De vil tro at det er noe de har fått i seg fra sitt eget kjøkken. Men for å si det på den måten, jeg håper de har mer enn én do på Sprinten. Jeg trakk pusten helt ned i magen med et skarpt hvin.        – Det har de faktisk ikke! Og garderobene ble pusset opp sist høst. Plutselig begynte jeg å le. Det begynte med noen bobler jeg ikke klarte å kvele. Jeg så for meg tilstanden om en liten stund, kanskje allerede akkurat nå. – Avføringsmiddel, Bengt. Du er jo livsfarlig. Jeg hev etter pusten mellom latterkulene. – Og genial!»

«Porselenspiken» er en roman om glede og sorg, om fremgang og tap, kort sagt om å det å være menneske, og den er glitrende godt fortalt. Noen i norsk filmbransje burde ta ansvar nå og gjøre film av denne fortellingen, det er min oppfordring, det fortjener Gunn Marit Nisja etter denne boka! Ser for meg for eksempel en Laila Goody som Kristin og et eller annet nytt, ubeskrevet skuespiller-blad som Marta, dette kunne uten tvil blitt en suksess også på filmlerettet.

«Porselenspiken» anbefales på det sterkeste! Her har alle dere som i likhet med meg strever hvert år med å finne noe å gi mamma, årets soleklare julegave-idé til mor. Mener ikke med det at dette er ei bok kun for kvinnelige lesere. Den gikk, som dere ikke kan unngå å forstå, rett hjem hos denne karen!

images (2)

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: