Gripende minnebok

Tittel: Fra livets minnebok
Forfatter: Bente Bratlund
Forlag: Epiphany Bøker
Sjanger: Erindrings- og diktbok
Utgivelsesår: 2014
ISBN: 978-82-93330-02-8

Dette er ei bok med en samling fortellinger om levd liv fra gamle mennesker og Bente Bratlunds egne dikt. Hun skriver dem på nynorsk, og hun skriver vare og vakre dikt om mange aspekter ved livet, også kjærlighten mellom mann og kvinne.

Så sårbar er kjærleiken

Ei skjør gåve i hendene våre

Øyeblikka vi får

Pusten i rommet

Naken hud mot hud

Vakkert er det

Måtte vi skatta den stunda vi har saman (ØYEBLIKKA VI FÅR)

Ja, er det ikke sånn som dette det lett kan bli? Kjærligheten kan komme fort på, men den kan gå like fort over, og det kan være lett å føle seg desillusjonert og miste trua, på den store, varige kjærligheten. Å leve i nået er en livsfilosofi for mange. Kanskje er det den vi skulle nærme oss kjærligheten med også? Kanskje ville sorgen over mistet kjærlighet bli noe lettere å bære da? Et veldig godt dikt, synes jeg dette er, et blant mange flere andre gode.

Det er eldre folk med sine historier Bratlund lar slippe til med sine røster i de andre tekstene i boka. Hun sier i forordet noe om hvor viktig det er å lytte til de gamle med alt de har å fortelle før det er for for sent, før de er borte. Jeg tror det er mange av oss med henne som tenker på samme måten. Her er tematikk som kjærlighet, livsglede og medmenneskelighet, dramatiske og skremmende minner som har brent seg inn, og her er fortellinger både om krigsårene og om lykkerusen da freden kom.

Bratlunds språk er godt og vakkert, ikke minst i diktene hennes, og det er godt økonomisert. Her er lite av overflødige «fyllmasse»-ord gjennomgående i tekstene og ikke minst i diktene. Selv har jeg alltid, helt fra jeg var liten, vært fascinert av å høre fortellinger fra gamle dager, og  «Fra livets minnebok» gikk rett hjem hos meg som leser. Både de eldres fortellinger og mange av Bratlunds dikt gjorde det.

Mary 92 år «Under krigen var det lite fett. Mor mi steikte maten i tran. Men den maten bad jeg ikke bordbønn for.»

Sikkert ikke noe å si på det nei, Mary! «Fra livets minnebok» er ei gripende bok, både i fortellingene og diktene. Det gjør meg glad at Bente Bratlund har samlet disse eldres historier mens de ennå kunne fortelle dem, og tekstvekselbruket hennes med vekslingen mellom fortellingene og Bratlunds egne dikt gjør seg veldig godt.

Les «Fra livets minnebok»!

last ned (1)

 

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: