Gunnar Staalesens Utenfor er hundene

Tittel: Utenfor er hundene

Forfatter: Gunnar Staalesen

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS

Sjanger: Kriminalroman

Utgivelsesår: 2018

ISBN: 978-82-05-51701-1

 

Jeg hørte bilen før jeg så den. Jeg hadde utført et lite oppdrag for et foreldrepar som bodde i et av de nye boligstrøkene på baksiden av Lagunen. De hadde bedt meg parkere diskret da jeg besøkte dem, og jeg var på vei ned til bilen igjen, da jeg hørte rusingen av en bilmotor like bak meg. Jeg rakk så vidt å snu meg rundt. En bil kom rett mot meg uten noen tegn til å svinge av.

Slik begynner «Utenfor er hundene» med at Varg Veum med nød og neppe får kastet seg unna en påkjørsel og etterpå grubler på hvem som kan ha forsøkt å kjøre ham ned. Han kan jo sikkert ha skaffet seg noen fiender gjennom årene og alle sakene han har jobbet med? Da Varg så husker dødsannonsene til to tidligere medsiktede fra barnepornosaken han selv til slutt ble frikjent fra i romanen «Ingen er så trygg i fare» fra 2014, aner han en mulig sammenheng. Han begynner å undersøke disse dødsfallene nærmere. Da en tredje av de mistenkte fra den gang, nå bosatt i Tønsberg, forsvinner sporløst, er det at Staalesen gjør det artige grepet at han lar Varg ringe til en gammel kontakt av seg i Vestfoldbyen, ingen annen enn Svend Foyn, Jan Mehlums krimhelt. Så reiser Veum til Tønsberg og besøker Foyn. Sammen besøker de etter hvert Ollebukta der noen er funnet druknet, og Varg treffer enda en Mehlum-karakter, politimannen Wilhelm Mørk.

«Vel.» Han holdt fram hånden. «Wilhelm Mørk. Førstebetjent.» Han vendte seg mot Foyn igjen. «Hva er dette med identifikasjon? Vet dere hvem avdøde er?» «Vet og vet,» sa Foyn. «Vi … Jeg har en mistanke,» sa jeg. «Grunnen til at jeg er her, er at en annen person jeg gjerne skulle snakket med er meldt savnet. Og – jeg kan forklare detaljene senere, men … Det har det siste halvåret vært to andre dødsfall av lignende karakter som dette, fra samme miljø for å si det slik.»

Tilbake i Bergen fortsetter Varg kontakten med Svend Foyn mens han graver videre inntil han, etter akkurat passe mye dramatikk og spenning, noe Staalesen doserer ut mesterlig som alltid, kommer til bunns i saken og i kjent stil serverer den ferdig løst til Solheim og Hamre i Bergenspolitiet.

Gunnar Staalesen leverer som alltid – anbefales!

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: