Heidi Lindes Norsk sokkel

Tittel: Norsk sokkel    
Forfatter: Heidi Linde
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2015
ISBN: 978-82-05-48213-5

Denne romanen av Heidi Linde er god lesning om noen nordmenn og deres liv.

DEN SVENSKE FAMILIEN har rigget seg til på solsengene rett ved bassenget i dag også. De må ha vært tidlig ute for å få den plassen, eller kanskje la de håndklærne på sengene før de gikk til frokost, det står en plakat om at det ikke er lov å holde av, men Tale har sett flere som gjør det likevel. Den eneste ledige solsenga hun får øye på, står på gresset, et godt stykke fra bassenget, men det gjør ikke noe.

Tale, som arbeider i NAV, ferierer på Kreta. Men å nyte ferien greier hun liksom ikke helt på grunn av sin sterke sosiale samvittighet som får henne til å synes synd på folk hele tida. Ellers møter vi et havende par som får fosterdiagnostikk fordi hun er over 38. I Trondheim strever 7 år gamle Nadja med å finne seg til rette i et nytt fosterhjem. På Lillehammer forsøker Ragnhild å finne ut av hvem hun skal være nå da den alkoholiserte mannen hennes er på avvenning for å slutte å drikke, og kanskje ikke lenger vil trenge hennes omsorg slik som han har gjort før. Og vi møter også andre, som Gunnar, som er i Sogndal og prøver å få sin demente gamle mor inn på sykehjem

Gunnar kaster et blikk mot gamlingene i sofaen. Kvinnen som sover med åpen munn har en tynn tråd av spytt mellom over- og underleppa. Den dirrer hver gang lufta blåses ut mellom de tørre leppene, Gunnar kjenner at han vemmes, og straks han kjenner det, skjemmes han også. Han flytter blikket og oppdager at den ruggende mannen ikke lenger rugger, men sitter helt stille og stirrer på ham. Først nå legger han merke til at det store, vevde teppet forestiller fjell og fjord, og i det samme velter det opp i ham; en sterk og uforklarlig trang til å grine.

«Norsk sokkel» er en sterk og troverdig skildring av ulike mennesker og livene deres, velskrevet og godt fortalt. En god roman som kan anbefales!

imagesD0OCV8OU

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: