Holterman gjør det igjen!

Tittel: Frostgraven
Forfatter: Sonja Holterman
Forlag: Juritzen forlag
Sjanger: Kriminalroman
Utgivelsesår: 2014
ISBN: 978-82–8205-284-9

 

Dette er den andre kriminalromanen fra Sonja Holterman som debuterte med «Presteskapet» i 2012. For undertegnede og andre som likte den boka, er det bare å slå fast at nå gjør hun det igjen med «Frostgraven».  Denne viser at første bok langtfra bare var et lykketreff og at Holterman ikke er  noen «one hit wonder-writer», men en forfatter som har kommet for å bli. Denne fortellingen fortsetter der «Presteskapet» sluttet, men er samtidig en enkeltstående fortelling som fint kan leses selv om man ikke har lest første bok.

Vi møter igjen Ira Torgrimsson, Dag og Kveld- journalisten, som hovedperson og også andre karakterer fra den forrige boka, som barndomsvennen Lars, Stang i avisredaksjonen og stesønnen Kevin, nå adoptivsønnen hennes. Ira er også nå blitt gravid og frykter at barnefaren i verste fall kan være den fengslede morderen fra forrige bok.

Som handlingen i «Presteskapet» vekslet mellom nåtidig heksejakt og 1600-talls forfølgelsen av Johanne, hopper handlingen også i «Frostgraven» mellom nåtid og historisk tid, denne gang annen verdenskrig. Samtidig som Ira jobber på en barnhjemssak, forsvinner Sondre, Kevins kamerat, fra hjemmet deres i Ullevål Hageby, og parallelt følger vi unggutten Peder, sønn av en påstått tyskertøs, under krigen. Fortidige og nåtidige hendelser skal etter hvert vise seg å henge tett sammen. Hoppingen i tid bidrar også i denne fortellingen både til å skape og opprettholde spenningen – en spenningstråd som legges ut fra prologens første linje og holdes stram fortellingen igjennom.

Tauet presser ham mot trestammen. det graver seg inn i magen og lager et søkk over bukselinningen. Hendene er knyttet sammen. Føttene også. Bare brystet beveger seg. Det pumper opp og ned, pusten jager inn og ut. Ikke fordi han er redd for å dø, men fordi han vil leve.

 

Sonja Holterman har til fulle grepet på deg som leser fra første side, og hun slipper det ikke siden heller. Språk og stil er solid skrivehåndverk. Her er levende og godt beskrevet handling, både den hverdagslige og den dramatisk spenningsmettede. Naturlig dialog  og troverdig personskildring, ikke bare av Ira, men også av bipersonene. Det spenningsskapende språket er godt, stundom drivende godt.

IRA PRESSET NEGLENE ned i det harde belegget hvor trådene til gulvteppet var festet. Hun lå på huk, dro fingrene fram og tilbake og forsøkte å få luft ned i lungene. Teppet fløt mot henne, skingrende rødt, før det trakk seg tilbake og lå stille. Pust, pust, beordret hun seg selv, men små blinkende lys som danset foran hornhinnene fortalte henne at kroppen ikke lyttet. Ira visste hva som skjedde: musklene i halsen presset luftrøret sammen, hjernen fikk beskjed om at noe sperret veien for det livsviktige oksygenet og alarmen gikk i hele systemet.

 

Handling og plot er fri for dødpunkter eller logiske brister i «Frostgraven», som den også var det i Holtermans første bok. Som leser får jeg innfridd forventningene om en spennende løsning og en happy end – en sucker for slike som jeg er.

 

Under kolonnene med uforståelige tall står svaret. Oleana snur hodet mot henne og glipper med øynene. Ira tar opp den lille kroppen, klemmer den mot seg og snur hodet mot bokhylla.

«Frostgraven» utgis i mars 2014, og det skulle ikke forundre meg om den blir en «snakkis» under det årets krimfestival! Anbefales lest på det aller sterkeste!

 

 

 

last ned (5)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: