Intervju med Fredrik Backman

Fredrik Backman, f. 1981, er kjent for debutboka og kjempesuksessen i 2012 som på norsk heter «En mann ved navn Ove». Han har også skrevet flere bøker, er fast skribent i flere svenske aviser og magasiner og bor i Solna med kone og barn.

 

Hvorfor begynte du å skrive, tror du? Og hvor lenge har du skrevet, begynte du tidlig med det?

Jag lärde mig läsa när jag fem, men jag tror inte att jag skrev något innan jag var sju. Men då skrev jag å andra sidan så in i helvete. Mitt första minne av skrivande är ett kvartssamtal i skolan där min lärare sa till min mamma att «Fredrik måste lära sig att om jag säger ‘skriv en sida i skrivboken om vad ni har gjort i helgen’ så är det EN sida och inte TJUGOTVÅsom gäller!». Det finns tidningsrecensenter i Sverige nuförtiden som klagar över att mina böcker är för långa, men det är alltså kritik som jag har haft hela mitt liv på mig att vänja mig vid.

Jeg og mange andre likte veldig godt «En man som heter Ove». Hvordan fikk du idéen til denne? Hvor kom Ove fra liksom?

Jag vet inte, var kommer idéer ifrån? Jag hade en känsla av en karaktär rätt länge, som skulle vara den här 59-årige mannen som gick runt hela boken och var förbannad på folk, eftersom jag tycker att arga människor är roliga. Men det var inte förrän runt 2011 som det verkligen blev en idé till en längre historia, och sen spårade det väl ur därifrån.

«En man som heter Ove» er en svært morsom bok, samtidig som den også er alvorlig. Humoren i boka har blitt sammenlignet med den i Jonas Jonassons «Hundraåringen som…» som har blitt filmet. Får vi se Ove på film noen gang, tror du? Og hvilken skådis ville passe som Ove i så fall?

 Den blir film 2015. Rättigheterna såldes till produktionsbolaget Tre Vänner samma år som boken kom ut i Sverige.

En del forfattere må ha fullstendig ro rundt seg for å skrive, mens andre jobber best ute på kafé blant folk. Hvordan er det best for deg å ha det rundt deg mens du skriver?

Jag har svårt för tystnad, men hatar att sitta bland främmande människor, vilket är en smula problematiskt. Så för det mesta sitter jag på mitt kontor, som jag delar med min vän N. Han har alltid ett par väldigt stora lurar på sig som jag väldigt länge trodde var trådlösa hörlurar för musik, men som senare visade sig vara den där typen av hörselskydd som byggnadsarbetare använder. Jag antar att det är hans sätt att säga att jag pratar för mycket.

Hva liker du best å lese selv? Hvilken bok var den siste du leste?

Det senaste jag läste var allt av Bodil Malmsten. För kanske femtonde gången.

 Hva skriver Backman på nå for tiden? Vil du røpe noe, eller holder du kortene tett til brystet som noen forfattere gjør mens de skriver?

 Nästa bok är en roman som heter «Britt-Marie var här». Jag tror att det är ungefär så mycket jag får berätta utan att min agent ringer och säger fula saker åt mig.

 

last ned

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: