Intervju med Sølvi Bugge

Sølvi Bugge (www.izabella.no) er forfatter med tre bøker bak seg  –  «Kafe Club Intim», «Svanene i Oselvo» og» Vi er flere enn Havnesjefen i Oselvo». Hun kommer fra Osøyro i Os, jobber der på  kontor ved Oselvo, og bor på Strøno, ei lita øy ca. 15 min unna med bil.

 

Hvorfor begynte du å skrive, tror du? Og hvor lenge har du skrevet, begynte du tidlig med det?

Da jeg fikk min første datamaskin og fant ut av programmet word, åpnet en ny verden seg for meg. Jeg oppdaget at jeg likte å skrive og ikke minst, kunne fornøye både egne barn og familie med historiene. Opp gjennom årene har jeg lagret i mappe, en del skrivearbeid som jeg egentlig ikke visste hva jeg skulle gjøre med. Tenkte vel å samle dem i en hjemmelaget bok, til mine barn.

 

Bøkene dine har sin handling lagt til Osøyri, stedet du kommer fra. Vi er vel alle preget i noen grad av hvor vi tilbrakte barneår og oppvekst. Men er du litt ekstra knyttet til hjemplassen din, kanskje?

Ja, jeg er meget knyttet til, og glad i min hjemplass. Jeg vokste opp den gang Osøyro var et livlig, og ytterst levende sentrum. Mitt barndomshjem lå like ved den vakre Oselvo, som var en fantastisk lekeplass for oss unger som vokste opp på Os. Vi hadde alle smauene og lure stedene på selve Osøyro, vi hadde Mobergsviken (sandstrand) og hele Bjørnefjorden, å boltre oss på og i.

 

Hvilken av bøkene dine så langt er du aller best fornøyd med? Vanskelig å svare på, eller har du en favoritt blant dem?

Jeg er faktisk veldig fornøyd med alle tre, men den første, Kafe Club Intim, ligger mitt hjerte nærmest.

Mitt barndomshjem brant ned til grunnen ca. 10 år etter at kafeen vår, ble avviklet. Min mor klarte kun å redde et par malerier. For et par år siden, ble det laget en mimrefest om kafeen. Da vi planla festen, dukket det opp bilder . Bilder vi trodde var borte for alltid. Jeg fikk samlet dem, og mange historier fra mennesker som ville hjelpe og bidra. Etter festen sto jeg tilbake med en mengde materiale. Jeg var både overrasket og litt satt ut. Hadde egentlig ikke visst eller forstått hva denne spesielle kafeen hadde betydd for folk. Så jeg bestemte meg for å skrive en bok om kafeen og om familien som drev den. Livet både bak og foran disken. Tiden før og tiden etter. En bok man slett ikke trenger til å være tidligere gjest eller komme fra Os, for å få fornøyelse av.

Jeg er også stolt over mine to andre bøker som handler om svaneparet som slo seg ned i Oselvo, for noen år siden. Han fikk hurtig navnet Havnesjefen. Gjennom bøkene har jeg prøvet å delt min hverdag med disse svanene. Hadde daglig kontakt med dem fra mitt kontorvindu ved Oselvo, og kaien nedenfor. Jeg skrev historien om hvordan og hvorfor de slo seg ned, akkurat her og prøvet å dele min erfaring og kunnskap, om svaner. Det har vært nødvendig…..

 

En del forfattere må ha fullstendig ro rundt seg for å skrive, mens andre jobber best ute på kafé blant folk. Hvordan er det best for deg å ha det rundt deg mens du skriver?

Jeg trodde lenge at jeg måtte sitte på en terrasse i Provance/ Toscana, med et glass vin, parasoll og god musikk i bakgrunnen. Det kommer helt sikkert til å fungere. Men mine tre bøker har jeg skrevet på kontoret ( de to dagene det er stengt), hjemme, blant familie, tv- støy, barnebarn og annet. Hadde sikkert vært hyggeligere for min familie om jeg hadde reist vekk. For når jeg skriver/ får en idé/ holder på med å få” puslespillet” på plass, er jeg i en skrive-tåke-tilstand og langt inne i min egen verden.

 

Hva liker du best å lese selv? Hvilken bok var den siste du leste?

Jeg leser mye og variert. Jeg har bøker jeg aldri vil lese mer. Andre jeg kanskje vil lese igjen, og mange jeg ser på som skatter som jeg tar frem igjen alt etter humør og årstid. Akkurat nå holder jeg på med Anne Karin Elstad sine bøker om Innhaug–folket. Har lest dem flere ganger opp gjennom årene.

 

Føler du deg noe influert eller inspirert av andre forfattere i din egen skriving?

Nei, egentlig ikke. I alle fall ikke ang. de tre bøkene jeg alt har skrevet. Men kommer jeg i gang med å skrive for barn, som jeg har lyst til, håper jeg det kan bli bøker som treffer, slik som Astrid Lindgrens bøker gjør. Bøker som hele familien kan lese sammen.

 

Hva skriver du på nå om dagen? Vil du røpe noe, eller holder du kortene tett til brystet som enkelte forfattere gjør midt under skriveprosessen?

Jeg holder på å pusse på to historier jeg skrev for flere år siden. Det er for barn/familie. Potensial til å bli både bøker og tv- serier. Høres sikkert ambisiøst ut, men jeg har lest og sett så pass mye dårlig(også mye godt), som er blitt laget for barn, at jeg har god tro på at det jeg har skrevet er bra. Ellers har jeg flere ting på gang. Det å skrive er den lette delen, markedsføring/å få noen interessert, er det vanskelige.

2804246

Osøyri

 

 

1 kommentar

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: