Intervju med Tore Renberg

Hvorfor begynte du å skrive skjønnlitterært, tror du? Og når begynte du med det?

Det er mange faktorer som har spilt inn, men den sterkeste følelsen jeg sitter igjen med i dag, er at jeg begynte å skrive da jeg var 14 fordi jeg måtte finne et sted å uttrykke alt som pøste på inni meg. Og fordi jeg var forelsket. I litteraturen. Jeg leste med en ekstrem sult i de årene.

Du har skrevet innenfor en rekke ulike sjangre. Hvilken liker du best å jobbe med, har du noen favorittsjanger for å uttrykke deg?

Romanen. Ingen over ingen ved siden.

Mange kjenner kanskje best bøkene dine om Jarle Klepp som også har blitt filmatisert alle tre. Kommer du til å skrive mer om Jarle Klepp, tror du?

Akkurat nå ønsker jeg Jarle Klepp så langt av gårde som over hodet mulig. Jeg er møkklei av ham og han er sikkert møkklei av meg. Vi er skikkelig separerte. Men hvem vet, kanskje vi blir re-forelska en vakker dag. Alt kan skje.

Nå i september i år ga du ut den nye romanen, «Vi ses i morgen». Og på hjemmesiden din står det om denne boka: «Den handler ikke om Jarle Klepp. Den er helt, helt, helt annerledes.» Hva handler den om, hvis du kan si litt om det uten å røpe altfor mye heller for oss som ennå ikke har lest den?

Den handler om en mann som heter Pål, han har sittet oppe om nettene og spilt på seg en svær gjeld på nettet. Han må skaffe 1 million, og så får han en forferdelig dårlig idé som medfører en masse vidunderlig kaos for både ham og de 10 andre hovedkarakterene i denne romanen.

Du skrev manuset til filmen «Alt for Egil» og også bl.a. til filmene basert på dine egne Jarle Klepp-romaner. Var dette noe du likte å gjøre, og blir det flere filmmanus fra deg, tror du?

Å skrive filmmanus er et tørt og ganske utfordrende arbeid. Det er ikke gøy på samme måte som å skrive romaner er gøy. Men jeg er helt sikker på at jeg kommer til å gjøre det om igjen, ja. Jeg er en ambisiøs mann.

Du har også skrevet for barn. Blir det flere barnebøker, tror du?

Har ikke noen konkrete planer akkurat nå. Men det ville forbause meg stort om det ikke kom en god idé før jeg dør om ca 45 år.

Hva liker du best å lese selv? Hvilken bok var den siste du leste?

Det var The Maid´s Version av Daniel Woodrell, min nye favorittforfatter. Jeg liker å lese det jeg blir hekta på, men det kan være så utrolig mye forskjellig. Akkurat nå sitter jeg med første bind av George R. R. Martins A Game of Thrones, og det er utrolig medrivende.

Har du i din skriving vært inspirert/influert av andre forfattere, føler du?

Å ja, i bøtter og spann.

Hva skriver Renberg på nå om dagen, da? Vil du røpe noe, eller holder du kortene tett til brystet som noen forfattere gjør sånn midt under skriveprosessen?

Hehe. Jeg kan si dette: Jeg jobber som et piska skinn!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: