JERN & METALL av Levi Henriksen

Tittel: Jern og metall
Forfatter: Levi Henriksen
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS
Sjanger: Novellesamling
Utgivelsesår: 2018
ISBN: 978-82-05-49467-1

 

Levi Henriksen skriver ikke kun bra romaner, han er også en god novellist. «Jern og metall» er et knippe velskrevne og veldig lesbare tekster.

Trommeslagere hopper på den tynne trampolinehinna inni seg. Den som hos oss andre skiller mellom det stygge og det vakre og det primitive og siviliserte. Det er i dette grenselandet alle trommeslagere kommer til liv, alle de som er gode, i hvert fall.   

Jeg-fortelleren i åpningsnovellen «Kunsten å finne eneren» forteller om sin gode trommeslager og venn Leon Borg og hvordan de to gjør en siste opptreden sammen. Den samme historien tas opp igjen med synsvinkelen hos trommisens sønn i samlingens siste novelle «Det siste toget ut av Dodge» og dermed er ringen sluttet i denne bokas novelleunivers. Et univers som ellers i mangt minner om tidligere bøker fra hans hånd for eksempel siste roman «Her hos de levende». Skogli-navnet går igjen også her, det samme gjør Ebenezer og bedehusmiljø og band på spillejobber. Du leser om vanlige slitere og arbeidsfolk og klasseforskjell, særlig uttalt i tittelnovellen «Jern & metall». Og om kjærligheten, både den mellom nære venner og familie og den mellom mann og kvinne.

– Jeg skal hjem, sier hun bare og gir meg 500 kroner. Jeg vet så altfor godt hvor hjemme er og ser på mobilen min som ligger foran ved rattet. Tar imot pengeseddelen hennes og glatter den ut enda den aldri har vært brettet, mens jeg ser etter tegn på om hun kjenner meg igjen. Men ansiktet hennes er som en side i en dagbok som aldri er blitt skrevet. Ingen spørsmål stilt, ingen forsøk på å finne noen svar.  

Levi Henriksen skriver lavmælt og troverdig om kjærligheten, både den unge forelskelsen og den aldrende, men fortsatt like levende kjærligheten. Og om tapet av noen både i vennskap og kjærlighet, både til demensen og til døden. Han skriver godt og troverdig om livet rett og slett.

Les «Jern & metall», det vil du neppe angre på!

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: