Gripende Jordtårer

Tittel: Jordtårer      
Forfatter: Frode Eie Larsen
Forlag: LIV-forlag
Sjanger: Krim
Utgivelsesår: 2013
ISBN: 978-82–93184-29-4

 

«Jordtårer» er en frittstående oppfølger til Frode Eie Larsens tidligere krimromaner «Hemmeligheten» (2011) og «Frostrøyk (2012) med noe av det samme persongalleriet.

Undertegnede har ikke lest noen av dem, men har god lyst til det nå etter å ha lest «Jordtårer» .

 

Denne begynner med at den tilbakestående ungdommen Torstein graver opp gamle beinrester, deriblant en hodeskalle, rett ved gården der han bor sammen med sin far.

«Det var ikke gull. Hodeskallen gliste mot ham med to tomme øyne. Mørk jord tegnet skitne streker på det hvite. Det var akkurat som om skallen gråt. Jordtårer. Han kastet den ned i hullet igjen. Nå var det ikke noe moro å grave lenger.»

 

Noe dager senere finner han faren drept hjemme på kjøkkengulvet. Et barn blir kidnappet, og politietterforsker Eddi Stubb får nok å gjøre. Oskar, journalist i lokalavisa og kjæresten Jessica er også karakterer fra de to tidligere romanene.

 

Fortellingen har driv, spenning, og opprivende hendelser og følelser skildres på en gripende måte.

» – Faren din er død, Torstein. Harriet la ikke to pinner mellom. Det var rene ord for pengene. – Du ljuger. Torstein så furtent på henne. Det drysset jord ut fra buksebretten som tegnet en tynn strek ved siden av foten. – Du får tro hva du vil, men jeg har forsøkt å fortelle deg at faren din er død. Han kommer ikke tilbake, og dere skal ikke til lekebutikken, forklarte hun rolig. – Det er han ikke, og vi skal til lekebutikken!»

Den fortelles i et støtt og godt, stundom svært godt, litterært språk. Larsen gir oss gode personskildringer, gode dialoger, og holder spenningen godt oppe historien igjennom.

Han bruker hyppige synvinkelskifter, med jeg-synsvinkel hos journalisten Oskar og 3 persons-synsvinkel hos andre karakterer. Dette er både en styrke og en svakhet med romanen, etter mitt syn. Det holder drivet i handlingen oppe, men gjør den samtidig tidvis litt forvirrende og krevende å følge.

«Jordtårer» er full av hat, sjalusi, løgner og grusomheter, og så godt fortalt at dette er ei bok det er vanskelig å legge fra seg.

 

 

fel2

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: