Kongens råd av Ørjan N. Karlsson

Tittel: Kongens råd    
Forfatter: Ørjan N. Karlsson
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS
Sjanger: Kriminalroman
Utgivelsesår: 2015
ISBN: 978-82-05-47890-9

 

«Kongens råd» er et godt lesetips for hengekøya i sommer. Denne kriminalromanen fra Karlssons hånd er godt fortalt, spennende og godt skrevet. Handlingen hopper att og fram i tid, og vi møter autentiske personer som Jens Christian Hauge og Arne Treholt i persongalleriet. I 1958 blir en norsk offiser, mistenkt for spionasje for russerne, torturert i hjel. På 1980-tallet følger vi Arne Treholt fram mot hans arrestasjon, og i nåtid dør det to norske ambassadører under mystiske omstendigheter, den ene av dem på mildt sagt kompromitterende vis.

Der jeg står foran storskjermen som i sylskarp detalj formidler interiøret på Hotel Sofitel New York, ser det noe annerledes ut. Norges ambassadør til USA har dødd i akten. Han har kort og godt kommet og gått på samme tid. Til overmål i den samme suiten hvor Strauss Kahn, den tildligere sjefen for Verdensbanken, spente ben på seg selv.

Jeg-synsvinkelen er som vanlig hos Kyrre Kaupang, kjent fra Karlssons tidligere romaner. Og action mangler det ikke på her.

Løpet dytter meg i ryggen. «Få opp farten.» Med hendene låst sammen snurrer jeg rundt. En sleggekaster med bare armer til slegge. Nevene mine treffer russeren på siden av hodet, like over øret, og sender skallen hans rett i veggen. Han går ned i knestående, men svimer ikke av. jeg sparker til ham rett under haken så hardt jeg klarer. Hodet hans kastes bakover med en ekkel, knasende lyd. Blod fosser ut av kjeften. Mannen synker sammen som en punktert saccosekk.  

Med synsvinkelen lagt hos Arne Treholt møter vi en senere spiondømt som ikke føler at han forråder Norge, men heller bereder veien for en bedre norsk-sovjetisk dialog og relasjon. Det er jo også dette Treholt har hevdet selv. Jeg synes Karlssons bruk av autentiske personer som romankarakterer fungerer veldig godt. Måten dette vever denne fiksjonen sammen med virkelige hendelser på appellerer veldig til meg som leser.

Jeg hadde ikke et kjedelig øyeblikk med denne boka.  «Kongens råd» altså – hett lesetips for ferien!    

 

 

 

uten navn2

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: