Sterk krigskrim

Tittel: Krigernes fred
Forfatter: Lasse Gallefoss
Forlag: Aschehoug
Sjanger: Kriminalroman
Utgivelsesår: 2018
ISBN: 978-82-03-36375-7

 

Denne fortellingen er lagt til de første etterkrigsårene, men krigen er i med i historien som også er knyttet til historiske fakta inniblant fiksjonen.

Tyskeren gikk videre. «Den av dere som er forræder, kan ende stakkarens lidelser. Vi kan til og med droppe dødsstraff for han der inn hvis forræderen melder seg.» Skrikingen fra mørket ble lavere. Storm kunne høre hulking og trygling. Nåde. Nåde. Den siste fasen før kroppen kapitulerer for smerten.

Politimannen Storm Steinseth var med i Stapo under krigen. Med cyanidkapselen mellom tennene står han der mens SS-offiseren kommer farlig nær å avsløre hvem som hadde varslet noen motstandsfolk som fikk rømt skjulestedet sitt akkurat i tide. Ingen forstår hvorfor forræderen Storm har fått fortsette i politiet etter krigen. Steinseth har nemlig taushetsplikt om at han var dobbeltagent som egentlig jobbet for motstandsbevegelsen.

Robert Rødberg, en yngre politietterforsker, forakter nazister og overløpere fra krigens dager, og har latt seg bruke av overordnede som ønsker raske og enkle løsninger i landsvikersaker, i stadig konflikt med eget ønske om å gjøre det rette. Samme ambivalens har han overfor Storm som han både forakter og respekterer på samme tid, mens de samarbeider i saken der flere tidligere landssvikere er funnet drept. Og noen med fremskutt posisjon i etterkrigs-Norge har også noe å skjule viser det seg etter hvert.

Framviseren trengte noen minutters oppvarming. Robert stirret på den duse lysfirkanten som snart skulle vise dokumentet. Avsløre angiveren. Robert hadde med fotografiapparat for å ta bilde av dokumentene på veggen. Hemmeligheten skulle mangfoldiggjøres. Sannheten seire. Plutselig ble stillheten brutt av fire tunge pianoakkorder. Musikken fra dypere inne i kjelleren lød fjern.

Krigernes fred har få dødpunkter, spenningen bygges opp og drives godt fremover, og Gallefoss skriver et svært godt språk.

Romanen anbefales klart av denne leseren hvis noen ikke har fått samlet seg nok påskekrim ennå!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: