Latterkule for hengekøya i ferien!

Tittel: En mann, en bro og Felicia Wang
Forfatter: Erik Grønner
Forlag: Juritzen forlag as
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2014
ISBN: 978-82-8205-576-5

Erik Grønners «En mann, en bro og Felicia Wang» er en velskrevet, morsom og aktuell roman. Som Vestfolding er jeg godt kjent med tankene om en broforbindelse over Oslofjorden mellom Vestfold og Østfold, og det er nettopp dette denne fortellingen handler om.

Hoverdpersonen Urban og bipersonene og vennene Margot og Werner bor slik til på Larkollen at de får hjemmene sine truet av den planlagte hengebroa (som ville sette ny verdensrekord i lengde på midtspennet) derfra og til Slagentangen på Vestfoldsida. Urban jobber hjemmefra med reklame. Werner er forfatteren med krigsromanen som blant annet handler om hans egen far Konrad. På grunn av den vanskelige andre romanen for alle forfattere som det snakkes så mye om, har Werner bestemt seg rett og slett for å ikke skrive flere. Margot jobber i Ryanairs klageskranke på Rygge hvor hun virkelig får bruk for sitt gode lynne og diplomatiske evner. Den spinnville naboen til Urban, Von Fyhren (som stort sett har vært opptatt med å kjeppjage folk som har våget seg inn på hans grunn i strandkanten og som fnyser og freser av ethvert snakk om allemannsretten), blir også en alliert i motstanden mot bro som rett og slett kaller seg motstandsbevegelsen. Urban kommer i klem da han blir interessert i den vakre bro-ansvarlige Vegvesen-ingeniøren Felicia Wang.

Urban hadde lest et sted at kjærlighet ved første blikk var en evolusjonistisk nødvendighet for å hindre innavl, mer enn et ordspråk. Når to vandrende stammer støtte på hverandre var det avgjørende at det oppstod søt musikk der og da, og at kvinnen forlot det ene følget og ble med de andre. Det var liten sjans for at Felicia Wang ville skifte side og slå seg sammen med motstandsbevegelsen.

Men da Felicia Wang så leier seg et sted på Larkollen for sommeren, begynner ting virkelig å skje for Urban både på den ene og andre måten. Han og Felicia begynner å spille tennis sammen.

Det stemmes lokalt om ja eller nei til bro, og ja-sida vinner knepent med en stemme. Det eneste som virkelig skulle kunne stoppe brobygging nå måtte være fornminnefunn i området. Motstandsbevegelsen prøver å gå via pressen og oppnår en god artikkel for sin sak i Aftensposten, men artikkelen får ikke den oppmerksomheten de hadde håpet. Werner og en barndomsvenn skumler om attentat mot Vegvesenets prosjektkontor med gammel tysk dynamitt fra krigens dager.

– Skal dere sprenge boren? spurte Margot?

– Da er det allerede for sent, svarte forfatteren – når broen er bygget. Det finnes andre mål.

– Hva slags mål?

– Der det vil være mest ødeleggende.

– De ser gamle og inntørkede ut, innvendte Urban, som fikk en idé om hva Werner hadde i sikte, og tenkte at det måtte forhindres, for enhver pris. 

Blir det dynamittattenat? Lar brobyggingen seg forhindre? Oppstår det søt musikk mellom Urban og Felicia Wang som han har forelsket seg i?

Finn det ut selv ved å lese «En mann, en bro og Felicia Wang» blir min oppfordring!

images

2 kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: