Vel fortjent bokhandlerpris!

Tittel: Leksikon om lys og mørke
Forfatter: Simon Stranger
Forlag: Aschehoug
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2018
ISBN: 978-82-03-36377-1

Dette er den første boka jeg har lest av Simon Stranger, men lesningen ga meg definitivt lyst til å utforske forfatterskapet hans nærmere. Leksikon om lys og mørke er en roman om krigen, om en jødisk families historie, om Stranger selv og om den kjente landssvikeren og sadisten Henry Rinnan. De ulike fortellingstrådene bindes sammen med utgangspunkt i at familien til Strangers svigermor, Grethe, etter krigen flyttet  inn i huset der Rinnan og folkene hans hadde holdt til, det såkalte «Bandeklosteret». Som småjente hadde Grethe sammen med storesøsteren Jannicke lekt teaterforestilling i den samme kjelleren der Rinnanbanden hadde torturert og drept fanger, mens hennes mor led tungt under husets mørke historie.

Jeg husker at vi spilte teater i kjelleren, at jeg sto øverst i trappen og delte ut billetter. Ellers husker jeg ikke så mye, men for meg er det ingen tvil. Mor ble nok rett og slett knekt av det huset.

At en jødisk familie etter krigen kunne flytte inn i akkurat dette huset bolig med sin historie, er vanskelig å forstå, og det er dette paradokset Stranger har bygget romanen sin rundt.

Ordet leksikon i romantittelen er ikke tilfeldig. Stranger har komponert teksten som et leksikalt verk, der alle bokstaver har sitt eget kapitel. Sikkert ikke lett, men han lykkes veldig godt med det, selv i X, Y og Z-kapitlene.

Strangers litterær språk er rikt og godt. Det er økonomisk, ikke et overflødig ord noe sted, han beskriver både godhet og grusomhet slik at det virker ekte, og empatien er der selv når han skriver om det grusomme på nøkternt observerende vis. Ikke minst skriver Stranger godt om Rinnan: En liten mann full av komplekser etter mobbing i oppveksten og etter hvert en psykopatisk opportunist som bøtet på egne følelser av underlegenhet og utenforskap som angiver og torturist for tyskerne.

Som de skal få kjenne det, tenker Henry mens han fortsetter nedover veien med øynene mot veien. En vakker dag skal de faen meg få se, når han bare har vokst seg ut av denne byen, når han er blitt noe stort, ja, da skal få lov å komme og be på sine knær om bare å få ta en prat. “BARE VENT,” skriker det i brystet hans. “BARE VENT!”

At Leksikon om lys og mørke ga Stranger bokhandlerprisen for 2018 er ikke å undres det minste på, og den bør også leses nå i det nye året av dem som ennå ikke har gjort det. Anbefales!

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: