Lyden av asfalt

Tittel: Lyden av asfalt
Forfatter: Yngve Kveine
Forlag: Tigerforlaget
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2014
ISBN: 978-82-999641-0-4

 

Yngve Kveines «Lyden av asfalt» er en barndom- og ungdomsskildring fra åtti- og nittitallets Oslo øst. Oppvekstskildringer fra Oslo er ikke noe nytt, og å prøve seg på slikt blir som å «Hoppe etter Wirkola» (les: skrive etter Saabye Christensen eller Roy Jacobsen), men Kveine kommer så absolutt støtt ned på beina og med gode stilkarakterer her. Dette begynner bra med barndoms-skildring.

Selv om vi bodde i samme oppgang, hadde jeg aldri snakka med nabogutten. Han var en rund fyr som fløy rundt i Batmankostyme. Fra vinduet sitt i første overvåka han alle som gikk inn og ut av blokka. Jeg slo blikket ned når de stirrende grønne øya forsøkte å møte mine. Ved utgangsdøra lot jeg universalnøkkelen gli raskt inn i låsen. I oppgangen holdt jeg så langt til venstre som mulig. Men det samme skjedde hver gang jeg skulle forbi. Inngangsdøra hans glei sakte opp, før et rødt lasersverd kom mot meg. Jeg parerte som regel med hånda og løp så fort jeg kunne oppover trappa. Bak meg fulgte en trillende latter som ga hul gjenklang oppover etasjene.

Vi følger hovedpersonen og familien (med fraskilte foreldre) og vennene hans fra før han har begynt på skolen og og til han er blitt voksen. Dette er både gode og såre oppvekstminner, digging av Jokke og Valentinerne, og det er klasseforskjellene i Oslo.

Jeg kunne ikke annet enn å le. Av gærne folk. Og av byen som var så delt at det var rart den overhodet hang sammen. For selv om politikerne pakka inn situasjonen i fjonge vendinger, var realiteten en helt annen. Heller ikke jeg, som hadde bodd i byen hele livet, ville noen gang bli klok på Oslo. Byen som både var liten og stor. Kald og varm.

Dette er godt fortalt og velskrevet, i et språk som ER Oslo øst. Denne leseren storkoste seg!

Opprådd for gaveidéer nå i juleinnspurten? Som gave til leseglade er «Lyden av asfalt» et hett tips!

bilder

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: