En moderne familie av Helga Flatland

 

 

 

 

 

 

 

 

Tittel: En moderne familie

Forfatter: Helga Flatland

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Roman

Utgivelsesår: 2017

ISBN: 978-82-03-36236-1

 

Helga Flatland hadde allerede fått Bokhandler-prisen for «En moderne familie» da jeg begynte å lese den, så jeg stilte med ganske store forventninger, men dem innfridde hun med glans. Dette er svært godt skrevet og fortalt med synsvinkelen og fortellerstemmen lagt vekselvis hos søsknene Liv, Ellen og Håkon. De får under en Italia-tur med foreldrene, som er i 70-årene, vite at disse har bestemt seg for å skilles. De tre søsknenes ulike reaksjoner på beskjeden om at foreldrene skal gå fra hverandre, er det som bærer fortellingen frem, med synsvinkelen mest hos søstrene Liv og Ellen, men også lenger ut i romanen hos broren Håkon. Storesøster Liv er kanskje den av de tre som tar dette med foreldrene aller tyngst.

Det rakner, som genseren mamma strikket til meg for mange år siden, utløst av et hull nederst på ryggen som bare vokste seg større jo mer jeg prøvde å knyte og sikre de løse trådene. Og selv om jeg har forsøkt å tenke rasjonelt som Olaf har bedt meg om, så klarer jeg ikke å finne feste. Mamma og pappa har, helt uavhengig av alt annet og alle andre, representert det trygge i livet mitt, et sikkerhetsnett som vil fange meg opp om jeg skulle falle.

Ingen av søsknene er uberørt av det som skjer og ikke foreldrene selv heller, skal det vise seg etter hvert på  ulike vis. Ellen, den mellomste av søsknene strever i tillegg til foreldrenes brudd med å bli gravid og holde samboerforholdet sitt sammen. Håkon, lillebroren og attpåklatten, virker lenge som den mest uberørte av de tre, men da synsvinkelen legges hos ham i den siste delen av romanen får leseren innblikk i at også han sliter mer med foreldrenes brudd enn man kanskje trodde. Dette merkes særlig da barndomshjemmet på Tåsen skal selges.

Jeg tror alle gikk ut fra at noen av de andre hadde informert meg om at huset skulle selges. Jeg tror ikke det var med vilje, de kunne heller ikke vite hvilke forventninger jeg satt med, jeg var jo ikke klar over dem selv, før de ble knust sammen med krabbekloen Liv høylytt satte tennene i, jeg krympet meg av lyden og erkjennelsen.

Helga Flatland skriver et svært godt litterært språk og forteller levende og troverdig om mellommenneskelige relasjoner og karakterenes tanker og følelsesliv i denne romanen. Dette har hun visstnok også gjort i sine tidligere romaner. Dem har jeg ennå ikke lest, men kommer nok til å gjøre det nå etter å ha lest denne.

Jeg kan virkelig anbefale «En moderne familie»!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: