Monopol av Helle Stensbak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tittel: Monopol
Forfatter: Helle Stensbak
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS
Sjanger: Kriminalroman
Utgivelsesår: 2015
ISBN: 978-82-05-48765-9

«Monopol» er en drivende god kriminalroman fra artist- og musikkmiljøet i Oslo. Hovedpersonen, politikvinnen Rigmor Stark er den hardtarbeidende og pågående etterforskeren som aldri gir seg, selv ikke da hun settes under press og trusler fra kriminelle som synes hun blir for nærgående. Hun arbeider med en drapssak – mordet på den populære artisten Sally Hov.

De var kommet frem til krattet, og hun kjente pistolen i ryggen og hånden hans over brystet sitt da han sa: «Nice tits, but you won’t get your last fuck, girl, I don’t leave traces.» Det var da hun forstod at hun ikke skulle voldtas. I don’t leave traces, sa han. Og han sa last! Panikken tok pusten fra henne. Raskt flyttet han pistolen fra ryggen til halsen hennes, og det var da hun forstod hvorfor han hadde holdt den på den underlige måten. Det var ingen pistol, det var en kniv, den var sylskarp, og han la den mot strupen hennes.

Rigmor Stark har også en ufullført doktorgrad i økonomi, og hun bruker økonomisk analyse og matematikk i etterforskningsarbeidet sitt, godt hjulpet av eksmannen sin, en DNB-ansatt som jevnlig litt motstrebende sjekker bankopplysninger for henne. Etter hvert avdekker hun økonomisk kriminalitet i stor stil som både involverer toppskiktet i musikkbransjen, russisk mafia, og faktisk også forgreiner seg inn i politiets egne rekker. Underveis som hun gradvis finner ut mer, hardner trusselnivået mot henne og de nærmeste til:

Hun hørte innestengte skrik fra ungen sin, og isen pakket seg over ryggen, brystet og nakken mens øynene vente seg til mørket. Hun så to menn løpe vekk med en buktende bylt mellom seg, den pysjkledde datteren hennes! Hvem tok Jenny? Hvor var vakten? «Mamma!» skrek Jenny igjen. «Mamma!» Mennene ble høyrøstede på russisk og kavet mens Jenny buktet seg og skrek. Så ble skrikene hennes kvalt, og det hørtes ut som hun gurglet med åpen munn. Etter det kom det ingen lyd fra bylten.

 

«Monopol» kan absolutt anbefales!

Helle_Stensbak

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: