Ny Fjell – lesemust i høst!

Tittel: Rovdyret 
Forfatter: Jan Erik Fjell 
Forlag: Juritzen forlag 
Sjanger: kriminalroman 
Utgivelsesår: 2014 
ISBN: 978-82-8205-693-9

 

Undertegnede hadde ikke lest noen av Jan Erik Fjells tre tidligere romaner om politimannen Anton Brekke. Det kommer jeg definitivt til å gjøre nå etter nettopp å ha lest ut “Rovdyret” som er veldig bra! Pinlig klar over å bruke et forslitt uttrykk, så gjør jeg bare det allikevel – dette var så godt fortalt at det var vanskelig å legge boka fra seg.

Skulstad grep en tynn dokumentmappe på skrivebordet og rakte den til Anton. Den var merket «Retsmedicinsk Institut, Aarhus.» Anton åpnet den og trakk ut papirene. Det første arket var et utfylt skjema med en foreløpig obduksjonsrapport. Den avdøde het Henrik Zahl, var født i 1980 og norsk statsborger. Patologen anslo at Zahl hadde vært død i fire til seks uker da han ble funnet i midten av Januar.

«Å faen,» sa Anton. «Teorien var at Fiva hadde drept ham og dumpet kroppen i sjøen, var det ikke sånn det var?»

Skulstad nikket. «Det var det vi trodde, ja. Oskar Fiva ble dømt på indisier. Alt tydet på at han hadde tatt livet av ham. Og med alt, så mener jeg alt

Oskar slipper ut av fengsel etter et nesten åtte år langt justismord for å ha drept barndomsvennen Henrik. Disse to hadde livnært seg stort på narkotikasalg sammen til de ble uvenner. Nå begynner en historie som hopper fram og tilbake i tid mellom guttenes fortid som barn og unge menn og nåtid med Anton Brekke som sporhund og nettopp retilsatt Kripos-etterforsker. Plotet her er like godt som Anton Brekkes politiarbeid er det, og Fjells litterære språk er imponerende godt – levende og originalt med spenstig billedbruk.

«Det er det som er styrken din, Anton, vet du det?»

«Hva da?»

«Du sitter hele tiden med informasjon som ikke bare parkerer mistenkte, men lukeparkerer. Men du venter. Venter med å slippe bomben. Eller for å bruke en referanse som passer deg bedre: Du venter med å avsløre hånden din til du har fått motspilleren til å gå all in.»

Nok en gang, denne gang med fullt overlegg, tyr jeg til et også sikkert forslitt utrykk, fordi det passer så godt: Jan Erik Fjell virkelig kan å skrive! Les «Rovdyret» i høst!

images

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: