God dansk krim

Tittel: Oxen, Mørke menn
Forfatter: Jens Henrik Jensen
Forlag: Aschehoug
Sjanger: Kriminalroman
Utgivelsesår: 2018
ISBN: 978-82-03-37321-3

Dette er den første av Jensens Oxen-bøker jeg leser, men nå blir jeg nødt til å lese også de foregående. Dette er virkelig velskrevet og godt fortalt spenning med god driv og få dødpunkter – en skikkelig pageturner.

Tradisjonen tro åpnet han møtet deres: “Denne dagen er en alvorstung stund i historien vår,” sa han. “Vi skal prøve å treffe vanskelige beslutninger i dag. Tunge, men nødvendige beslutninger.” Det var beslutninger de skulle treffe i fellesskap – eller forkaste i fellesskap. Tradisjonen krevde at bare fullstendig enighet mellom de tre kunne utgjøre beslutningsgrunnlag. Det var ingenting som het flertall. To av tre var for få.

Dette er Danehof, en gammel og lyssky makstruktur, som har eksistert siden middelalderen og som opererer i hemmelighet på siden av stat og myndigheter. Det er dem hovedperson Niels Oxen har som hovedmotstander gjennom denne fortellingen og også denne gangen har han tett samarbeid med PST-politikvinnen Margrethe Franck. Oxen er på flukt gjennom mye av romanen både fra innleide Danehof-agenter og etter hvert også politiet, fordi Danehof får ham mistenkt for et drap de egentlig står bak.

Han bøyde seg frem og så tåregassgranaten rulle over gulvet. Uten maske var det umulig å stå imot sånt. Veien bort til kjellernedgangen var kort. Han tok trappa ned, svingte reolen til side, slengte utstyret inn i røret og smøg seg inn selv. Så dro han i snora til han hørte klikket da reolen gled på plass i beslaget på veggen. De ville selvfølgelig finne tunnelen hans. Det ville ikke ta dem timevis. Men de ville være nødt til å gå inn i huset med forsiktighet. Forspranget hans var forhåpentligvis nok. 

Det er etter denne flukten fra Oxens skjulested som arbeidskar hos en gammel dambrukseier at spenningen virkelig tar av og topper seg gang på gang på en måte som driver leseren videre gjennom sidene i denne mursteinen av ei bok. Anbefales!

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: