Den siste vikingkongen. Krigens læregutt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tittel: Den siste vikingkongen. Krigens læregutt
Forfatter: Jan Ove Ekeberg
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS
Sjanger: Roman

Utgivelsesår: 2016
ISBN: 978-82-05-48794-9

Jan Ove Ekeberg leverer her en historisk roman som er svært lesverdig. Jeg har ikke lest trilogien hans, «I sverdets tid», men det akter jeg å gjøre nå etter denne. Vi møter gutten Harald, senere kong Harald Hardråde, yngste halvbror av kong Olav Digre, senere den hellige. Handlingen tar til rett før kong Olav overgir Norge til danskekongen Knut og drar i landflyktighet. Harald våger seg til å være krass med den eldre halvbroren og kongen for dette den siste gangen de sees på gården Stein på Ringerike der Harald er oppvokst. Harald har også fått nyss i at mennene på nabogården, der sønnen Ragnar Sigvaldsson gjerne vil giftes med søsteren hans, planlegger å drepe ham og brødrene hans etter inngått ekteskap og overta Stein som sin gård. Så lokker han Ragnar i en felle:

Unghesten løp fritt nedover jordene mot den islagte fjorden. Bak seg hørte han hovslagene fra Ragnars hest komme nærmere. Det lå en tømmerstokk ved kanten av krøtterbrønnen, så det skulle være lettere å få øye på den. Harald reiste seg i stigbøylene, hesten fulgte villig og hoppet. De traff isen på den andre siden av krøtterbrønnen hardt. Straks etter hørte han det plaske i vann bak seg. Is ble knust, Ragnars hest vrinsket i panikk. Da han snudde seg, så han at den grå hingsten kavet desperat i issørpa. Ragnar hadde armene på iskanten, men ville ikke klare å komme seg opp uten hjelp.

Det blir innbitt fiendskap mellom de to tidligere vennene, Harald og Ragnar etter dette. Søsteren Ingerid skal bli gift med Ragnar. Selv blir Harald sendt bort sammen med Rane kongsfostre som tidligere har trent og lært opp den nå landflyktige kong Olav. Rane har i Olavs tjeneste fått hugget den ene hånda av seg, men kan fortsatt bite godt fra seg med våpen. Og nå er det unge Harald som lærer å forsvare seg og kjempe av den gamle vikingen. Kong Olav kommer etter hvert tilbake for å gjenvinne Norge, brødrene møtes igjen, og Harald er med da de møter bondehæren på Stiklestad.

Harald kjente gleden strømme gjennom kroppen. Han ropte ut Olavs navn. Broren hadde felt Tore Hund. Så hadde ikke reinskinnet gjort ham usårlig likevel. Nå skulle han selv felle Ragnar Sigvaldsson. Han var ikke langt unna. Ragnar hadde stått ganske nær Tore Hund. Harald svingte spydet foran seg. Han gikk lett. Det var som om motstanderne rundt ham var ung bjørkeskog som han bare kunne bane seg vei gjennom.

Det tør være kjent at det ikke endte på langt nær så godt for kong Olav på Stiklestad som det et øyeblikk ser ut til her. Harald får heller ikke tatt fienden Ragnar. Ikke denne gangen.

Romanen er både velskrevet og godt fortalt med spenningsdrivet oppe fra side til side. «Den siste vikingkongen. Krigens læregutt» var en flott leseopplevelse!

uten navn2

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: