Sterk innvandringshistorie

Tittel: Skam
Forfatter: Mina Bai
Forlag: juritzen forlag as
Sjanger: Roman
Utgivelsesår: 2014
ISBN: 978-82-8205-375-4

Dette er fortellingen om den iranske jenta Sara som kommer alene som flyktning til Norge som tjueåring i 1994. Etter at andre familiemedlemmer har forsvunnet og blitt drept under det totalitære og strengt religiøse regimet, har moren fått Sara ut av Iran med en menneskesmugler til Tyrkia, og derfra kommer hun videre til Norge. Sara har mer bagasje enn bare den hun reiser med og som gjennomgås så grundig da hun kommer til Gardermoen. Hun er traumatisert av hendelser i hjemlandet og på jakt etter egen identitet som nettopp voksen blitt. I tillegg er hun helt alene i et nytt land, der både språket og det meste annet er nytt og fremmed. Selv om Sara ikke er spesielt strengt religiøst oppdratt i hjemmet sitt i Iran, så er hun preget av det strenge styret i landet, blant annet fra skolegangen sin. Saras jakt på egen identitet består mye av å finne ut av hvem hun er i forhold til den strenge religiøse moralen hun er lært opp i og i forhold til menn, ønsket om kjærlighet og sin egen seksualitet.

Jeg måtte absolutt unngå å velge erotiske grønnsaker for å nøytralisere den ladete atmosfæren. Hva var den minst erotiske grønnsaken som fantes? En som minnet om gamle, grå damer, lange skjørt og impotens? Det eneste jeg kom på var kål eller blomkål. Alle visste at de førte til oppblåsthet. Ingen ble kåt av blomkål og kål.

«Skam» er en velskrevet bok, ikke minst med tanke på at forfatteren ikke har norsk som morsmål, men har lært seg språket først i voksen alder. Men mest av alt er dette en svært sterk historie. Om flukt, om identitets-søken, om moral og skam og om kjærlighet, både den mellom mor og datter og den mellom mann og kvinne. Hele tiden gjennom fortellingen forfølges Sara av det hun kaller den religiøse stemmen inne i hodet sitt.

Stemmen spurte irritert. «Hva med meg?» «Ikke noe,» svarte jeg stille, «Jeg prøver, jeg feiler, du maser, jeg provoserer, jeg vinner, jeg taper, du maser, og den dagen jeg dør, dør du sammen med meg. Jeg har forsonet meg med det.» Mens jeg satt der under treet følte jeg meg friere enn jeg hadde gjort på lenge. Jeg visste at stemmen ikke ville forsvinne med det første, men det bekymret meg ikke. Jeg hadde funnet en annen stemme jeg heller ville lytte til. Min egen!

Les «Skam» av Mina Bai!

last ned (1)

 

2 kommentarer

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: