Sterk novelle-debut

Tittel: Sant nok
Forfatter: Kristin Bjørn
Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS
Sjanger: Novellesamling
Utgivelsesår: 2016
ISBN: 978-82-05-49246-2

 

 

 

 

 

Kristin Bjørn leverer en solid skjønnlitterær debut med vidtspennende temaer i disse novellene. Dette er fortellinger bl.a. om en ung alenemor som involverer seg med en mann med penger, ei jente på 17 som har et seksuelt forhold med læreren sin og lurer på om hun har anlegg for luksusprostitusjon, en åtte-åring som leser om Svartedauden hver kveld og  barndomsminner fra en slektsgård der farfaren har skutt seg i fjøset og som selges ut av familien.

Jeg bøyer meg og løfter henne opp fra gulvet og kjenner lukta fra armhulen til Arne sveipe forbi. Dyr deodorant. Vanligvis er det noe som ikke stemmer i overgangen mellom svette og deodorantlukt, men hos Arne funker det. Jeg later som ingenting og bærer Miriam ut i gangen, men hun er selvfølgelig altfor gira til å sove. Jeg må tvinge henne ned i vogna. Stramme selen så hun holder seg på plass. Hun ser på meg med vidåpne øyne, bøyer ryggen opp i bue. Skriker.

Kristin Bjørn skriver godt og troverdig om alminnelige liv. Språket hennes er godt, tidvis veldig godt, og hun evner å gi novellene sine overraskende vendinger som holder deg interessert og spent som leser.

Da farfar ville blåse hjernen ut av skallen, ja, så gjorde han det. Det var faren din som fant ham, sa farmor. I fjøset. Det gilde fjøset som far til farfar hadde bygd den gang gården var en rik storgård som var forut for sin tid. Et framskrittsfjøs. Det var det det hadde vært. Nå var gården stor, tungdrevet og belånt til mønet. Farfar hadde havnet der ingen bilder hang sammen. Med ei gjemt hagle i traktorgarasjen. Dit han gikk med raske skritt for å lukke leppene rundt hagleløpet og trekke av. Om det var faren min som fant ham, var det tante som måtte være med å vaske etterpå. Hun var fjorten år og farmor syntes vel hun var voksen nok til å vaske farens hjernemasse av fjøsveggen.

Svært god debut dette, som trygt kan anbefales!

 

images

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: