Sterk poesidebut

Tittel: Marengshjerte      
Forfatter: Frode Håkonsen
Forlag: Nova Forlag
Sjanger: Poesi
Utgivelsesår: 2013
ISBN: 978-82–8281-036-4

 

Marengshjerte? Hva mener han Håkonsen med det da? tenkte jeg, da jeg satte meg til med denne dikt-boka. Og videre at det hadde vel neppe noe med hjerteformet søtbakst å gjøre? Nei, den har ikke det denne tittelen, ikke noe med denslags å gjøre.

 

«hjerter forlatt i full blomst,

forblir røde, men harde 

på utsiden» (Marengshjertenetter)

Frode Håkonsen skriver dikt  i et direkte språk og med en treffsikker økonomisering med dette. Med det mener jeg at her er det ikke mange tilfeldige eller overflødige ord. Dette gjør uttrykket hans enkelt på en måte, men samtidig både inntrykksømt og gripende i ordvalg og billedbruk. «Usminkede dikt» står det bl.a. på baksiden av boka. Og jeg slutter meg til det etter å ha lest dem. Nakent ærlige vil jeg karakterisere dem som, mange av dem.

Her er dikt som handler om utviklingen fra gutt til mann, om å tryne her i livet, om indre smerte og følelse av utilstrekkelighet, om savn og tap.

 

«Sår på utsiden

som folk forstår

slå meg ned» (Slå meg ned)  

 

Ja, det kan være lettere å bære ytre synlige sår enn de sjelelige vi går med inni oss. Det handler mye om smerte i «Marengshjerte» og om følelse av utilstrekkelighet. Her er mye gjenkjennelig beskrivelse av hvordan det er å være til, å være gutt og mann, å være menneske. Dette er dikt som får deg til å stoppe opp og tenke, før du kanskje må lese dem en gang til, og kanskje oppdager enda litt mer andre gangen.

 

«Gråten

er latterens storebror

Den første lyd og følelse

som vi fikk her på jord» (Storebror)

 

Men her er også dikt om glede og håp og om kjærlighet og erotikk.

 

«godt å føle

godt å vite, at vi enda

kan bli bedre» (Skumringens åpning)

 

Det er kanskje i disse diktene jeg synes Frode Håkonsen er på sitt aller beste, for det er krevende å skrive om slike ting uten at det bikker over i sentimentalitet og altfor store ord. Men dette mestrer han med sitt godt økonomiserte språk, tidvis veldig bra. Det blir ikke «too much», men akkurat passe.

 

Og jeg kjenner hjertet hennes slå

eller kanskje er det mitt eget

tunger som ruller

hender som søker

Tiden stanser,

en evighet i et sekund,

et helt liv i et kyss

nå slipper jeg henne aldri» (Slipper henne aldri)

 

Hvem av oss har ikke noengang tenkt sånn om noen? Kanskje noen uheldige aldri har fått føle sånt? Men vi er en del som har fått oppleve det, og det er lett å kjenne seg igjen i beskrivelser som dette.

 

 

9788282810364

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: