Sven Hope igjen

Tittel: Englestrøk
Forfatter: Fredrik Schmidt Fotland
Forlag: Comino Forlag
Sjanger: Kriminalroman
Utgivelsesår: 2013
ISBN: 978-82–93325-01-7

 

Fredrik Schmidt Fotland («Agenten», 2012) er nå ute med ny kriminalroman, og det gjør han bra. Sven Hope er igjen ute i hardt Bergens-vær, denne gangen med ingredienser som russisk mafia, menneskesmugling, hvitvasking av penger og dokumentfalsk. Også denne gangen greier Hope brasene med god hjelp av Svein Sæter i politiet. Han forelsker seg også i Solveig…

Noen uker tidligere hadde jeg droppet innom denne kafeen ved en tilfeldighet og øyeblikkelig oppdaget henne. Jeg er ingen tilhenger av glorete beskrivelser og romantiske utlegninger, men jeg skvatt da jeg så henne. Alt ved henne appellerte til meg. Hun hadde stått ved disken og ekspedert en kunde, og i noen lange sekunder kunne jeg iaktta bevegelsene, smilet og måten hun strøk håret bak øret på. Da det endelig hadde blitt min tur og jeg fikk høre stemmen hennes for første gang, økte pulsen betraktelig og jeg hadde knapt klart å stamme frem en bestilling på kaffe.   

Jeg likte «Agenten», men jeg synes Fotland tar et langt skritt videre i «Englestrøk», både i skildringen av Sven Hope og andre karakterer som er enda mer troverdig i denne. Språket er også enda bedre blitt. Jeg er en sånn plagsom fyr å se film sammen med, en sånn som stadig bryter inn og forteller hva som vil skje, og jeg skal vokte meg vel for å røpe for mye av handlingen i «Englestrøk». Men her er det dramatikk og spenning i bøtter og spann, for ikke å si trillebører.

Jeg var tom. Og jeg skulle dø. Med halvlukkede øyne lente jeg meg bakover mot inngangsdøren og så mannen inn i øynene. Det var det minste jeg kunne gjøre, og håpet at han ville huske blikket mitt lenge etter at jeg var ferdig. I lyset fra utelampen så jeg fingeren hans krumme seg om avtrekkeren og stålsatte meg for smellet og smerten som uunngåelig ville treffe meg som et spark fra en okse. Jeg håpet at det ville gå raskt og at han ikke var typen som begynte med knærne og jobbet seg videre oppover. Det smalt. 

Krimglade spenningsfreaks bør snarest se til å samle seg i Hope-tall om «Englestrøk».

images (13)

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: