Tom Egelands Lasaruseffekten

Tittel: Lasaruseffekten

Forfatter: Tom Egeland

Forlag: Aschehoug

Sjanger: Spenningsroman

Utgivelsesår: 2017

ISBN: 978-82-03-36234-7

 

Dette er Tom Egelands sjuende spenningsroman om arkeolog og antihelt Bjørn Beltø. Etter min mening, som  svoren Beltø-fan etter å ha lest hele serien så langt, er «Lasaruseffekten» beste Bjørn Beltø-roman så langt.

Altså – to millioner norske kroner. For å lete etter en bok! «Mest sannsynlig greier jeg ikke å finne den,» innvendte jeg. Alltid den ærlige. «Hvis noen skal klare det professor Beltø, er det deg.» «Men -.» «Vi godtar ikke noe men.» Det selvsikre smilet sukret stemmen hans. Han visste hva jeg kom til å svare, den sniken, han visste. «Alle utgifter er selvsagt dekket, professor, i tillegg til selve honoraret.» I noen sekunder grunnet jeg på tilbudet. De dødes bok … To millioner kroner … Det gikk som det måtte gå. Skamløst takket jeg ja til oppdraget.

En amerikansk forskningsstiftelse har tilbudt Bjørn Beltø denne uhyre pengesummen for å finne «De dødes bok». Dette mange tusen år gamle mystiske verket har ikke vært sett på hundrevis av år, og er naturligvis en uimotståelig våt drøm for vår kjære arkeolog Beltø. Men som tittelen «Lasaruseffekten» antyder dreier dette seg om mer enn jakten på en mystisk forsvunnet gammel tekst. Her handler det både om eksperimentell forskning på liv og død, autisisk savantbegavelse og om konflikt og strid mellom religiøsitet og sekularitet.

Slik ordene strømmet ut av ham, virket han ikke riktig vel bevart. Noe i øynene når han snakket. Noe i tonen. Noe i stemmens timbre av undertrykt hysteri. «Men også en krig mellom religiøse og sekulære verdier,» fortsatte han, «mellom kirken og alt verdslig, mellom gudstilbedelse og vantro.» Rundt oss, som statister uvitende om hvilket drama de alle var en del av, satt de andre gjestene fordypet i sine dampende pastaretter og blodige biffer. Travle kelnere hastet fra bord til bord.

Egeland skriver drivende godt som vanlig, og med sine korte kapitler, ofte med en cliffhanger, drar han deg med videre og gjør også denne Beltø-romanen umulig å legge fra seg. Også dette at han har lagt handlingen til sensommeren 2017, rett før jeg satt og leste dette, er et litt fiffig grep synes jeg. Det gir liksom litt ekstra liv til handlingen. Og naturligvis er Beltø en tur innom Juvdal også denne gangen.

Jeg har med stort utbytte lest det meste av det Egeland har skrevet, men denne gangen synes jeg at han overgår seg selv, dette var veldig bra!

Få med deg «Lasaruseffekten» i høstmørket – det får bli min klare oppfordring!

 

 

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: