Viljen – til livet

 

Tittel: Viljen – til livet
Forfatter: Dag B. Rosenberg
Forlag: DabiroForlag
Sjanger: Erindringsbok
Utgivelsesår: 2014
ISBN: 978-82-999462-0-9

 

 

 

Dag B. Rosenberg debuterte som forfatter i 2005 med romanen ”Siste natt på Naxos” med miljø fra Oslo og de greske øyene Mykonos og Naxos. Nå er han ute med bok igjen. Denne gangen den selvbiografiske «Viljen – til livet» som forteller om hvordan han fikk hjerneblødning som 32-åring og om veien tilbake til livet etter dette.

 

Dette er en personlig og sterk beretning om fortvilelse og håp og om en innbitt vilje til å ville trene seg tilbake til et best mulig funksjonsnivå og en best mulig livskvalitet. 

 

«Legene leste på noen papirer som hang ved enden av sengen. – Hm, ja, skal vi se. Du begynner å komme til deg selv igjen, sa eller nærmest spurte den ene legen. Og fortsatte før jeg fikk sagt noe: – Kan du fortelle meg hva du heter? Jeg skvatt. Visste jeg ikke hva jeg het? Jeg måtte tenke. – Dag, tror jeg, svarte jeg litt nølende. – Etternavn da, fortsatte legen. Jeg brukte lengre tid på å hente frem etternavnet.»

 

Jeg synes dette sitatet fra boka viser veldig godt hvordan det føltes å komme til seg selv igjen og vagt ane at alt ikke lenger er som det var før, uten fullt ut å skjønne ennå hvor forandret alt egentlig har blitt. Rosenberg forteller sin historie i et dagligdags, nærmest lavmælt språk. Så er her heller ikke noe behov for store ord, for denne fortellingen fra virkeligheten er mer enn sterk nok i seg selv.

 

Etter hjerneblødningen følger det år av gjenopptrening for Dag på forskjellige sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner. Han omskolerer seg og ender opp med å selv jobbe på en rehabiliteringsinstitusjon som sosionom og som kursholder (bl.a. tilbake på Sunnas sykehus der han selv har vært innom som pasient) med å hjelpe andre med lignende historier som hans egen. I dette arbeidet drar han selvsagt nytte av egen historie og egne erfaringer.

 

«Jeg mener at min bakgrunn med sykdom og erfaring med egen rehabilitering, har gitt meg en god forståelse og innsikt i andre menneskers behov under og etter en traumatisk sykdom eller ulykke. I tillegg lærer jeg mye om livet hver dag ved møtene med mennesker som har kjempet sin kamp på forskjellige områder.»

 

Undertegnede jobber selv, som logoped, til daglig bl.a. med folk rammet av slag og hjerneblødning, og for meg som fagperson har det vært nyttig med dette innsynet i hvordan det faktisk er å være en av de rammede. Jeg er blitt bedre i stand til å forstå klientene mine og livssituasjonene deres av å lese Rosenbergs bok. Jeg er sikker på at hans her fortalte erfaringer vil være verdifull lesing også for andre som havner i samme situasjon, og jeg tror jeg vil komme til å anbefale noen av mine klienter å lese boka.

 

Jeg synes alle, uansett bakgrunn og erfaringer, burde lese denne boka om et enkeltmenneskes tapre kamp for å ta tilbake livet sitt som krones med seier og et godt liv!

 

 

 

images

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: